Читај ми!

Поруке подршке особама са аутизмом

Централном манифестацијом под мотом "Родитељи особа са аутизмом имају једну жељу, а која је твоја..." у Београду обележен Светски дан особа са аутизмом.

На Тргу републике је традиционално постављено "Јаје лепих жеља", метална конструкција висине 2,5 метара, у коју су грађани улазили и на парчету папира остављали поруке подршке особама са аутизмом и њиховим породицама, јавља Танјуг.

"Јаје је симбол љуштуре у којој живе особе са аутизмом и њихове породице, а коју су наметнули друштво и систем у којем живимо", изјавио је председник Управног одбора Београдског удружења за помоћ особама са аутизмом Мирко Гојић.

Рекао је да то удружење, као организатор манифестације, жели да скрене пажњу јавности на особе са аутизмом којима је, због специфичности проблема, неопходна стална подршка.

"Њихово одрастање не прати у потпуности њихово осамостаљење", рекао је Гојић, који је и сам родитељ одрасле особе са аутизмом, додајући да се од друштва очекује да понуди стална и системска решења - од организовања дијагностике која би омогућила рано откривање развојних поремећаја из спектра аутизма до бољих услова за школовање и запошљавање.

Градски секретар за социјалну заштиту Ненад Матић истакао је да су струка, прецизније Дефектолошки факултет, клубови родитеља и градска влада усагласили ставове о изградњи Центра за аутизам на парцели општине Звездара, у Денковој башти.

Матић је најавио да ће "Секретаријат иницирати да будућа градска влада у другој половини године уради детаљни технички пројекат тог центра, у сарадњи са ЦИП-ом".

Постоје и планови да београдски Центар за социјално предузетништво радно ангажује и ову категорију суграђана, рекао је Матић.

Упозоравајући да се "у Београду из године у годину повећава број деце рођене са аутизмом", он је додао да о томе нема прецизних података.

Према светским статистикама, особе с аутизмом чине један одсто популације. У Србији их, према проценама, има око 3.000.

Психолог у Дневном боравку за децу са аутизмом Весна Срдановић Халиловић рекла је Танјугу да нико од њихових штићеника није успео да се осамостали, али да се постижу резултати у побољшању моторике, социјализације и комуникација.

Током данашње манифестације, особе са аутизмом и деца без инвалидитета су у интерактивним радионицама шарала дрвена јаја, сликала и вајала, а радови су били изложени и за продају.

Манифестацију су подржале и бројне јавне личности, а заштитно лице је и ове године Леонтина Вукомановић, са дечјим хором "Чаролија".

Светски дан аутизма обележава се 2. априла, према резолуцији коју је донела Генерална скупштина Уједињених нација 2007. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи