Читај ми!

Тражили права, добили отказ

Због недавног дводневног штрајка у коме су тражили од послодавца да испуни обавезе према 173 запослена, девет радника Фабрике за производњу филтера "Фрад" у Алексинцу добило је отказе. Решења о прекиду уговора о раду добили су поједини чланови, али и председници два репрезентативна синдиката.

Тражили су заостали минималац, повезивање радног стажа, исплату старих дуговања, али и повећање вредности топлог оброка, који је, како тврде, шест динара по дану. Иако су се, кажу, после дводневног штрајка с пословодством договорили, уместо обећања, добили су отказе.

Радници кажу да само желе да раде. Задовољни су и платом од 20.000 динара, само да је редовна.

Једно од некадашњих најуспешнијих предузећа у Србији, на почетку приватизације 2003. године купила је "МПС група" београдског бизнисмена, Душимира Забуновића, јавности познатом по упаду у Савезну управу царина 6. октобра.

У саопштењу које је нашој редакцији достављено из "Фрад филтера" стоји да посла има и да се плате редовно исплаћују, да је уговорена нова испорука филтера за америчко тржиште као и то да једној мањој групи радника не одговорају нови услови рада и више посла.

Од 2012. године до данас, сви запослени у "Фрад филетрима" осим директора, 2 пута су решењима пребацивани у београдску фирму "Фрад интернационал". Иако су били радници новог предузећа, отказе им је дало старо.

"Ми смо увек били радници 'Фрад филтера', и ми се тако и осећамо, јер никада нисмо напуштали Алексинац, никада нисмо мењали фирму а и радили смо на истим местима, а папиролошки не можемо ни ми да се снађемо", каже Млађан Марковић, председник Самосталног синдиката.

"Мени је ово други отказ. Први је био пре две године и толико и водим поступак пред судом, а вратила ме је инспекција рада", каже Зоран Миљковић, председник синдиката "Независност".

Сада већ бивши радници алексиначког "Фрада" тужиће пословодство фабрике како би и Инспекција рада могла да преиспита њихове отказе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи