Читај ми!

Несташица петовалентне вакцине у апотекама

У апотекама у Србији у последњих неколико дана влада несташица петовалентне вакцине (Пентаxим и Инфанриx) које се дају деци као заштита од дифтерије, тетануса, великог кашља, хемофилус инфлуенце типа Б и дечије парализе.

Родитељи деце која су примила прву дозу петовалентне вакцине у паници су где да купе још две дозе вакцине за ревакцинацију, преноси Танјуг.

Компанија "Глаксо Смит Клајн", један од произвођача петовалентне вакцине, саопштила је да је до несташице дошло јер ове године петовалентне вакцине за слободну продају нису планиране, пошто је најављено да ће се вакцинација у 2014. години спровести о трошку обавезног здравственог осигурања.

Председник приватних апотека Србије Драгутин Рајевац рекао је да вакцине нема у апотекама, јер је нема у веледрогеријама.

Он каже да им се свакодневно јављају родитељи који су деци купилу прву дозу петовалентне вакцине и да се распитују где да купе вакцину за ревакцинацију.

"Једино што могу да посаветујем родитељима је да што пре набаве преостале две дозе, уколико је још у некој апотеци остало и да их чувају у фрижидеру. Уколико је дете примило петовалентну вакцину треба и да се ревакцинише истом", објашњава Рајевац.

Петовалентне вакцине не могу се пронађу ни у државним апотекама у којима су биле у слободној продаји.

Руководилац центра за информације о лековима Апотеке Београд Милана Дучић рекла је да је у последњих недељу дана појачана потражња за овим вакцинама, а да их у последња два три дана нема на рафовима апотека.

О трошку Републичког фонда за здравствено осигурање деца као заштиту од дифтерије, тетануса, великог кашља, хемофилус инфлуенце и дечије парализе у домовима здравља добијају три вакцине, једну Торлакову и друге две које су преко Торлака увожене из иностранства.

Како би избегли боцкања више пута и честе нежељене реакције, попут повишене температуре, отока, црвенила, већина родитеља до сада је куповала петовалентне вакцине.

Петовалентна вакцина кошта 3.700 динара, а даје се у три доза вакцинација и ревакцинација што значи да је за заштиту малишана од ових болести потребно око 11.000 динара.

Променом календара вакцинације, уведено је да се петовалентна вакцина набавља о трошку РФЗО. Примена је требало да почне 1. јанура, али је померена за почетак јула, да би од РФЗО стигло обавештење да до краја године неће бити набавке петовалентних вакцина јер произвођачи не могу да их испоруче због несташице.

Произвођачи: Нема несташице на светском тржишту 

Произвођачи негирају да постоји несташица на светском тржишту и наводе да је до несташице вакцина у слободној продаји дошло јер ове године вакцине за слободно тржиште нису планиране пошто је најављено да ће се вакцинација у 2014. години спровести о трошку обавезног здравственог осигурања.

У саопштењу компаније "Глаксо Смит Клајн" наводи се да би благовремено расписивање тендера, које поштује рокове прозиводње, траспорта и атеста омогућило произвођачима да благовремено планирају производњу и организују се за учесце на тендеру.

"У већини земаља где послујемо, испоруке за 2014. годину су уговорене на тендерима закљученим до средине 2013. године. Ово укључује и вишегодишње тендере", наглашавају у овој компанији.

Наводе да су указивали на значај благовременог расписивања тендера за вакцине који би требало да узме у обзир време прозиводње вакцина, које у зависности од врсте вакцине траје и по неколико месеци.

"Расписивање тендера почетком текуће године за испоруку одмах након закључења тендерског процеса не креира могућност да се новоуведене вакцине у календар испоруче у року који је краћи од времена производње", наглашавају у овој компанији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи