Читај ми!

Обустављен пројекат тестирања на псима

Министар одбране Небојша Родић наредио да се обустави пројекат тестирања на псима који је требало да се реализује на ВМА. Пројектом било предвиђено тестирање на псима који више не могу да обављају задатке у јединицама Војске Србије.

Пројекат тестирања на псима "у кратком временском периоду изазвао је реакцију уважавајућег броја грађана", па је министар Небојша Родић наредио да се тај пројекат обустави, саопштило је Министарство одбране, преноси Танјуг.

Објашњава се да се почетком године Српска академија наука и уметности обратила ВМА са молбом за сарадњу у вези са реализацијом пројекта "Регенеративни потенцијал нанокристала хидроксиапатита и његовог конјугата са витамином Д у терапији пери-имплантних костних дефеката".

Предвиђено је да се пројекат реализује на ВМА, у Одељењу за узгој лабораторијских и експерименталних животиња Института за медицинска истраживања.

Пројектом је требало да се при експерименту користе пси, "пре свега, због својих физиолошких особина", наводи се у саопштењу и додаје да је захтев за дозволу пројекта поднет Етичком комитету за рад са експерименталним животињама ВМА.

Објашњава се и да су Правилником о раду тог комитета за рад са експерименталним животињама регулисани састав и рад тог тела.

Правилник је у складу са домаћим законодавством "и Европском конвенцијом о заштити кичмењака који се користе за огледе и друге научне сврхе".

Удружење "Хелп анимал" покренуло је петицију за спас осам паса коју је јуче потписало око 7.000 грађана, пренели су београдски медији додавши да је реч псима које " је расходовала Војска Србије".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи