Читај ми!

Казне за прскање воћњака у време цветања

Министарство пољопривреде Србије апеловало је на власнике воћњака да у време цветања воћа, када су пчеле најактивније, не користе средства за заштиту биља и запретило новчаним казнама онима који то ипак ураде.

У саопштењу Министарства пољопривреде наводи се да је најстроже забрањено третирање воћњака у пуном цвату, уљане репице и сунцокрета, а угроженим се сматрају и сви пчелињаци на удаљености од пет километара од третиране површине.

"Вишеструке користи пчела у пољопривреди сваке године угрожавају несавесни корисници средстава за заштиту биља који, без обзира на законске одредбе и високе казне, не спроводе мере заштите биља и тако угрожавају пчеле и пчеларство", истакло је Министарство пољопривреде Србије.

Истиче се да ће, уколико прекрше одредби Закона о средствима за заштиту биља, против несавесних корисника биће преудзете адекватне законске мере.

Тим законом су, напомиње се, казне су превиђене уколико се примењују средства за заштиту биља која су отровна за пчеле у време цветања биља, а крећу се од 700.000 до три милиона динара за фирме, за предузетнике су предвиђене казне од 300.000 до 500.000 динара, а за физичка лица од 35.000 до 50.000 динара.

Додаје се да се средства за заштиту биља која су отровна за пчеле могу применити само у случају сузбијања карантински штетних организама и то само након писаног одобрења министра пољопривреде.

Корисници средстава за заштиту биља су, како се истиче, дужни да воде евиденцију о сваком третирању биља, биљних производа и прописаних објеката, а за непоштовање тих одредби су предвиђене и новчане казне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи