Зајача, пијаћа вода само из цистерни

Вода са сеоског водовода у Зајачи код Лознице није исправна за пиће и припрему хране. Док се очекују најновији резултати анализе Завода за јавно здравље у Шапцу, становиштву је обезбеђена питка вода из цистерни.

Према резултатима који су у петак стигли у Зајачу и Градску управу Лозница, од 10 узетих узорака, седам је неисправно због присуства повећане концентрације тешких метала, док је у пет регистровано и присуство бактерија индикатора фекалног загађења, јавља агенција Бета.

Члан Градског већа Добросав Добрић рекао је да се на терену непрекидно налазе екипе ЈКП "Водовод и канализација" и "Наш дом", као и да су током викенда очишћени каптажни базени и дренажни канали, како би се утврдила количина отпадних материја у водоводу.

"Извршена је и дезинфекција резервоара хлором, а након данашњег узимања узорка са свих изворишта, утврдиће се да ли је загађење наступило као последица некаквих еруптивних померања, при чему су тешки метали доспели у воду са површине или из дубине земље, тако што је вода "ударила" у неку рудну жицу која је довела до недозвољене количине тешких метала у њој", појаснио је Добрић.

Проблем са загађењем воде у Зајачи, могао би убрзати најављену израду централног магистралног водовода од Лознице до Зајаче.

"Градска управа тренутно не може самостално да исфинансира тај пројекат, али смо планирали да у сарадњи са Републиком у овој години решимо питање водоснабдевања Зајаче", рекао је Добрић.

У међувремену, ако нова анализа покаже даље загађење воде, наставиће се са хлорисањем изворишта, који ће од ерозије земљишта бити физички заштићен бетонским оградама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи