Читај ми!

Јефтинији лекови са листе А1?

Републички фонд за здравствено осигурање упутио је Министарству здравља на усвајање нови Правилник за стављање лекова на позитивну листу, који ће омогућити нижу цену медикамената са листе А1, саопштио је данас РФЗО.

Како се наводи, у питању је листа на којој поједини лекови, због своје цене, захтевају високо новчано учешће грађана приликом подизања прописаног лека на рецепт.

На листи А1 налазе се, између осталог, антидијабетици, лекови за болести кардиоваскуларног система, диуретици, гинеколошки лекови, антидепресиви и други.

Учешће за поједине лекове у овом тренутку износи и до 90 одсто малопродајне цене, а нови Правилник предвиђа да се захваљујући уштедама цена, па самим тим и новчано учешће пацијента, битно умањи, истичу у Фонду.

Такође, остварене уштеде на листама лекова А, А1 и Б ће преусмеравањем средстава омогућити грађанима лечење новим савременим терапијама, односно иновативним лековима, додаје се.

У РФЗО наводе да се у Србији по глави становника за лекове издваја најмање у Европи - свега 60 евра, и да ће предложени правилник омогућити да грађани "за исту суму новца добију квалитетније лечење уз очување финансијске одрживости система".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи