Читај ми!

Агенција предала извештај Стефановићу

Извештај о раду Агенције за борбу против корупције за 2013, који садржи резултате рада и кључне изазове, предат председнику Скупштине Србије Небојши Стефановићу, саопштено из његовог кабинета.

Годишњи Извештај Агенције садржи резултате рада и кључне изазове, као и Извештај о спровођењу Националне стратегије за борбу против корупције у Србији за период од 2013. до 2018. године и Акционог плана за њено спровођење, пише у саопштењу, преноси Танјуг.

Из Кабинета се прецизира да се Стефановић састао са директорком и председником Одбора Агенције Татјаном Бабић и Бранком Лубардом који су му предали извештај.

Резултати Извештаја показују да је највише поступака у вези са корупцијом покренуто против народних посланика, као и против два министра, док су се грађани највише жалили на злоупотребу службеног положаја.

Од укупно 451 покренутог поступка, највише (64) је покренуто против народних посланика, затим против два министра, 11 помоћника министара, 13 државних секретара и четири саветника председника Србије.

Како се наводи у извештају, Агенција је Одељењу за борбу против корупције Републичког јавног тужилаштва у Београду поднела девет кривичних пријава због сумње да државни функционери нису пријавили имовину или су дали лажне податке и то против три народна посланика, четири члана управног одбора, директора високе пословне школе и
председника једне градске општине.

Агенција је препоручила да јавна функција на коју је функционер ступио противно одредбама Закона о Агенцији престаје по сили закона, уколико надлежни орган или његово стално радно тело не донесе одлуку у року од осам дана од пријема одлуке.

Међу препорукама, налази се и проширење обавезе пријављивања имовине на све крвне сроднике функционера у правој линији.

Када је реч о грађанима Србије, они су се путем сајта током 2013. године највише жалили на: злоупотребу службеног положаја (59), рад судова (22), злоупотребу јавних ресурса (21), корупцију у области радних односа (15).

"Грађани су се жалили и на рад инспекција (14), сукоб интереса (14), корупцију у здравству (13), јавне набавке (13), корупцију у предузећима у стечају (8), рад полиције (8), непријављивање имовине и прихода (5), рад катастара (5), финансирање политичких субјеката (2), приватизацију (2) и рад тужилаштава (2)", наводи се у извештају Агенције.

Током прошле године, примљен је 1.181 извештај о трошковима изборних кампања. Од тога се 68 односи на изборе одржане 2013. године, док се 1.113 односи на извештаје о трошковима изборних кампања током избора 2012. године.

У 2013. години окончано је укупно 958 поступака, а примљено је 1.402 нова предмета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи