Читај ми!

Померање границе за афлатоксин од 1. јула

Правилник о враћању дозвољеног нивоа афлатоксина у млеку са 0,5 на 0,05 микрограма по литру потписан је јутрос. Министар Драган Гламочић каже за РТС да би примена правилника требало да почне 1. јула.

Министар пољопривреде је, гостујући у Дневнику РТС-а, позвао све произвођаче млека да предузму све мере како ниво афлатоксина не би прелазио прописаних 0,05 микрограма по литру. Контроле су потврдиле да је кукуруз из 2013. године здрав и да нема разлога за страх да ће се афлатоксин наћи у сточној храни, а самим тим ни у млеку. 

Позвао је произвођаче сточне хране и млека, као и прерађиваче млека да се припреме и на време предузму неопходне мере да се не би догодило да ниво афлатоксина пређе прописану границу.

Нагласио је да убудуће мора више да се поведе рачуна о складиштењу кукуруза, о руковању млеком, као и о исхрани крава, како се проблеми са повишеним нивоом афлатоксина не би поновили.

Правилником који ступа на снагу 1. јула, граница за афлатоксин враћа се на европски ново.

"Регулатива ЕУ је у овом домену најстрожа на свету, али наш је циљ да идемо ка Европској унији и треба да покушамо да испунимо њихове стандарде", наглашава министар Гламочић.

Министар Гламочић је најавио да ће у четвртак бити потписани уговори са банкама о субвенционисаним кредитима за пољопривреднике. Реч је о динарским кредитима на три године, са каматом од четири одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи