Читај ми!

Годишњица отмице у Штрпцима

Навршава се 21 година од злочина у Штрпцима. На данашњи дан 1993. године воз, који је саобраћао на линији Београд–Бар, зауставила је група предвођена Миланом Лукићем и из воза извела 19 путника, од којих је 18 било бошњачке националности, и касније их убила код Вишеградске бање.

У Пријепољу ће бити  обележена 21. годишњица отмице путника из воза у Штрпцима  одвојеним програмом у организацији општине Пријепоље и Исламске заједнице у Србији.

Данас се навршава се 21 година од отмице 19 путника из воза на линији Београд-Бар, од којих је 18 било бошњачке националности. Група униформисаних особа предвођена Миланом Лукићем отете путнике је мучила и убила код Вишеградске бање. Најстарија жртва имала је 59, а најмлађа 16 година.

Тим поводом општина Пријепоље ће на дан отмице путника из воза организовати традиционални пријем породица девет отетих и убијених са подручја те општине.

У 15 сати, на спомен комплексу "Штрпци" у Пријепољу, говориће председник општине Емир Хашимбеговић.

Исламска заједница у Србији у Дому културе у Пријепољу организоваће комеморативну академију "Штрпци без мезара" на којој ће, како је најављено, говорити главни муфтија Муамер Зукорлић, председник ЛДП-а Чедомир Јовановић и председник БНВ-а Самир Тандир.

"Мимоходом шутње" главном пријепољском улицом до споменичког комплекса, учесници комеморативне академије ће још једном подсетити на отмицу и ликвидацију недужних грађана и пасивност државних органа у откривању и процесуирању налогодаваца и починилаца тог злочина.

Већина убијених били су из Пријепоља, Бијелог Поља, Београда и Подгорице а још није познато где су њихови посмртни остаци.

Међу скелетним остацима пронађеним у Перућцу пре нешто више од две године су и остаци два путника отета у Штрпцима. Идентификовани су Расим Ћорић из Пријепоља и Јусуф Растодер из Берана.

Пре четири године у селу Сједача, тридесетак километара од Сребренице, такође на обали језера Перућац, пронађене су две лобање а ДНК анализом утврђено је да је једна од њих припадала Халилу Зупчевићу, отетом путнику тог воза.

Милан Лукић је пред Хашким трибуналом осуђен на доживотну робију, док је у Србији за отмицу у Штрпцима на 15 година затвора осуђен Небојша Ранисављевић, који је након одслужене казне пуштен на слободу пре три године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи