Синдикати попуштају код исплата отпремнина

Само за време проведено код последњег послодавца репрезентативни синдикати ће пристати да се исплаћују отпремнине, изјавио је потпредседник Савеза самосталних синдиката Зоран Михајловић. Представници два репрезентативна синдиката на сутрашњем састанку Радне групе изнеће предлог коначног текста, рекао је Михајловић.

Репрезентативни синдикати ће пристати да се отпремнине исплаћују само за време проведено код последњег послодавца, изјавио је потпредседник Савеза самосталних синдиката (СССС) Зоран Михајловић.

Он је рекао да СССС и Уједињени грански синдикати (УГС) "Независност" пристају и на то да рад на одређенео време буде у изменама Закона о раду повећан са једне на две године, уз одређене услове, као и да се минимална зарада утврђује једном годишње, а не као до сада два пута.

Михајловић, који је члан Радне групе за измене Закона о раду, рекао је да ће представници два репрезентативна синдиката на сутрашњем састанку Радне групе изнети предлог коначног текста, односно како они виде тај закон који регулише радно право.

Према његовим речима, синдикати очекују од послодаваца да сутра одговре на предлоге измена Закона о раду, истичући да синдикати једино не желе да разговарају око проширеног дејства колективног уговора.

"Што се нас тиче сутра можемо аспсолутно да затворимо то поглавље и да тај текст, кад се конституше нова влада, иде на јавну расправу и Социјално-економски савет, па онда да та верзија иде у Скупштину на усвање измена и допуна Закона о раду", рекао је Михајловић.

Он је рекао да су синдикати сагласни да се отпремнина ислаћује само код последњег послодавца, али да не пристају на предлог послодаваца да то буде једна трећина за све године радног стажа од основне зараде, него да траже да буде трећина просечне зарада радника који је радио на том месту.

У вези рада на одређено време, према речима Михајловића, предлог синдиката је да рад на одређено време буде две године, али да постоји механизам који ће спречити да се то унедоглед понавља.

Михајловић је додао да у случају новоформираног предузећа у прве две године не би требало да постоји то ограничење, али да и та предузећа ако опстану, после друге године буду лимитирана на 20 одсто.

Синдикати су, како је рекао, сагласни да се зараде утврђују на сасвим нови начин и да се то ради једном годишње, а да њена вредност најмање 70 одсто од минималне потрошачке корпе.

"Уколико падне испод 70 одсто, да се аутоматски коригује у току године, да не би било великог пада", рекао је Михајловић.

На питање да ли очекује да ће постићи сагласност са послодвцима, рекао да мисли да је то "врло тешко" и истакао да представници Уније послодаваца Србије "већ два састанка праве велики опструкцију" преговора.

"Мислим да им није у интересу да дођу до коначног текста и да покушавају да одговорност пребаце на синдикате. Нама је основни проблем што Унија послодаваца проблематична организација. Поставља се питање њене репрезентативности и колико покрива своје чланство",
рекао је Михајловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи