Читај ми!

Лесковац, званично отворена ангио-сала

Након пет месеци пробног рада лесковачка Општа болница званично добила ангио-салу. У протеклом, пробном периоду извршено 400 интервенција. Лесковац је шести центар у Србији који је добио ангио-салу.

После више од пет месеци пробног рада у лесковачкој Општој болници данас је званично отворена ангио-сала, где ће се лечити пацијенти са подручја Јабланичког и Пчињског округа који имају проблеме са срцем и крвним судовима.

За изградњу и опремање ангио-сале до сада је преко Министарства здравља уложено око 100 милиона динара. Државни секретар министарства здравља Берислав Векић подсетио је на отварању да је Србија по броју пацијената са срчаним проблемима на трећем месту у Европи.

Рекао је да министарство зато подржава отварање ангио -сала у унутрашњости Србије како би пацијенти на читавој територији државе за веома кратко време добили неопходну помоћ.

"Наша статистика за 2013. годину указује да смо имали 20.000 пацијената који су имали акутни инфаркт миокарда и од тога у 12.000 случајева смо урадили стентовање. На тај начин спасили смо од акутног инфаркта миокарда 4.500 пацијената. То су феноменални резултати који су на европском нивоу", навео је Векић.

Шеф Одсека за инвазивну кардиолошку дијагностику у лесковачкој болници Габријела Стојковић, рекла је да на подручју Јаблничког и Пчињског округа живи више од 400.000 грађана и да је зато важно да сала буде добро опремљена и да лесковачка болница има довољно стручњака.

"Инфаркти су једнако опасни и у Београду и у Нишу и у Крагујевцу. Ништа мање нису опасни него што су овде. Ја заиста молим да велике клинике попут клиника у Нишу, Београду, помогну нама малима, да нам нико више не прети затварањем и узимањем ангио сале", рекла је Стојковићева.

Према њеним речима, лесковачка болница је постојање ангио-сале оправдала са 400 интервенција са два доктора и приправношћу од 24 сата.

"Ја бих волела да видим један центар у Србији који је организовао приправност од 24 сата са два доктора", додала је Стојковићева.

Лесковачки лекари су прве коронографије и уграђивање стентова урадили уз помоћ консултаната Клиничког центра Земун, Клиничког центра Србије и Клиничког центра у Нишу.

Лесковац је шести центар у Србији који је добио ангио-салу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи