Читај ми!

Јовановић: Школујемо кадар за извоз

Србија је, нажалост, земља која школује кадар да би га извозила, упозорава министар просвете Томислав Јовановић и додаје да образовни систем у земљи није толико лош "колико га ми лошим приказујемо". Потребна сарадња факултета и послодаваца, каже ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић.

Министар просвете Србије Томислав Јовановић рекао је да је један од показатеља да је српско образовање добро, управо чињеница да је високообразовани кадар један од највећих извозних ресурса земље.

"Ми смо, нажалост, земља која школује кадар да би га извозила", рекао је Јовановић на конференцији "Развој каријерног вођења ради унапређења високог образовања у Србији", која је одржана у Ректорату Универзитета у Београду.

Истакао је да је управо то аргумент против свих оних који критикују образовни систем у Србији.

"Образовни систем у земљи није толико лош колико га ми лошим приказујемо", нагласио је Јовановић.

Министар просвете је оценио да је упркос лошим финансијским условима и проблемима из прошлости, образовни систем Србије на задовољавајућем нивоу.

"Потребно је да предавачи на свим нивоима образовања учине да настава буде пријемчивија и занимљивија за ученике и студенте", рекао је Јовановић.

Поручио је да Србија не може у Европу необразована и да циљ треба да буде достизање највиших европских стандарда у образовном систему.

Министар је као проблеме у српском образовању навео недостатак адекватног информационог система, а када је реч о високом образовању, заложио се за категоризацију факултета на основу тога колику могућност запошљавања пружају студентима.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић истакао је да је потребна сарадња и ефикаснија комуникација факултета и послодаваца.

"То је суштина каријерног вођења и боље могућности за запослење", рекао је Бумбаширевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи