Читај ми!

Рачунар - добар слуга, лош господар

Нека деца пред рачунаром проводе и по десет сати дневно, показују истраживања. Компјутер првенствено користе за забаву, учење је на другом месту. Када рачунар озбиљно почне да утиче на живот деце, сви морају да реагују, упозоравају стручњаци.

Ђаци београдских основних школа испред рачунара проводе у просеку по два и по сата дневно. Највише играју игрице и друже се на друштвеним мрежама, показује најновије истраживање у којем је учествовало 800 ђака. Међутим, забрињава то што нека деца пред рачунаром проводе 10 сати сваког дана.

Рачунар деци може бити добар слуга, али и лош господар. Могу га користити за, на пример, учење језика, слушање музике, али их он може довести и до зависности.

Томе у прилог говори податак да без рачунара ниједан дан не може 9, 6 одсто ђака, тј. свака десета девојчица и сваки једанаести дечак.

Деца кажу да на компјутеру углавном слушају музику, играју игрице, а ређе га користе за учење.

Слободан Малушић, специјалиста педагогије који је спровео истраживање, упозорава на податак да сваки десети ђак проводи и по 10 сати дневно пред монитором.

"Ту страдају и очи и кичма и физичке способности, постају агресивни и нервозни, једноставно мењају дан за ноћ. Јер ако 10 сати проведете пред рачунаром, значи све се своди на спавање и време пред рачунаром", упозорава Малушић.

За учење, компјутер користи тек сваки четврти ученик. Да он позитивно утиче на успех у школи, мисли петина ђака, а негативно, сваки трећи ученик. Половина испитаних сматра да он нема никакав утицај на оцене.

Када рачунар почне озбиљно да утиче на живот деце, сви морају да реагују, каже школски психолог Миља Кривокућа.

"Без родитеља не можемо ништа, али некада то прво примете вршњаци или наставаници. Испред школе увек одељенски старешина који је највише укључен у живот ученика како у школи тако и у њихов приватни живот, ту су стручни сарадници, психолози и педагози", каже Кривокућа.

Стручњаци апелују на родитеље да се баве узроком честог коришћења рачунара, да се стручњаци не би бавили последицама. Саветују да се детету, када први пут седне за компјутер, што је најчешће у трећој години, објасни чему он служи, како и колико се користи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи