Читај ми!

Поштовање правила струке неприкосновено право

Лекари имају неприкосновено право да поштују и следе правила струке и то право им нико не може одузети - ако су то радили, неће одговарати, каже министарка Славица Ђукић Дејановић, коментаришући тужбе против лекара који су, према оцени РФЗО, преписивањем скупљих медикамената нанели материјалну штету здравству.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је, поводом тужби Републичког фонда за здравствено осигурање против појединих лекара, да здравствени радници имају неприкосновено право да поштују правила струке и да за то неће одговарати.

"Лекари имају неприкосновено право да поштују и следе правила струке и то право им нико не може одузети. Ако су то радили, неће одговарати", рекла је министарка новинарима у Београду.

Изабраним лекарима који су, према налазима инспектора РФЗО, прекршили Правилник о преписивању лекова, почели су да стижу позиви за суд, објавили су поједини медији.

Терете се да су преписивањем скупљих медикамената нанели материјалну штету здравству, док лекари одговарају да су преписивали лекове који ће помоћи пацијантима, а не оне најјефтиније.

Министарка је рекла да Министарство здравља није никога тужило и да ће судови одлучити ко је у праву - Републички фонд за здравствено осигурање или лекари.

"Све пре тога може се протумачити као утицај - ко је у праву, Републички фонд за здравствено осигурање или лекари", додала је министарка.

"Торлаку" омогућити производњу вакцина

Министарка здравља је истакла и да Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" мора да се омогући да се бави производњом вакцина, а не само продајом.

"'Торлак' је институција која има перспективу, што виде људи са стране, а ми сви морамо да омогућимо да се 'Торлак' бави производњом, а не само продајом вакцина", рекла је Ђукић Дејановић.

"Већи број субјеката значајних фармацеутских кућа светског реномеа понудио је програме, али до сада је било само предлога да се у 'Торлаку' пакују њихове вакцине, што је за 'Торлак' неприхватљиво", додала је министарка.

Према њеним речима, из тог института су оценили да је перспектива у заједничкој производњи.

"Из 'Торлака' оцењују да је заједничка производња перспектива, и у том смислу ћемо водити преговоре", навела је министарка.

Нова возила за 70 домова здравља

Министарство здравља је данас представницима домова здравља у 70 општина у Србији предало возила намењена и за палијативно збрињавање, односно за пацијенте с неизлечивим болестима.

"У име Министарства здравља изражавам велико задовољство што након шест месеци поново поправљамо функционисање домова здравља у 70 јединица у Србији. Нажалост, неки наши суграђани се не могу излечити, а наша обавеза је им и физички и психички бол умањимо", рекла је министарка приликом предаје кључева аутомобила испред Палате "Србија" у Београду.

Како је објаснила, Министарство је у сарадњи с делегацијом Европске уније доделило укупно 143 возила за домове здравља.

Возила су додељена општинама Бела Паланка, Варварин, Гаџин Хан, Куршумлија, Љиг, Велика Плана, Србобран, Ариље и другим општинама које су мање развијене и чија возила су стара и дотрајала.

До 2015. године Србија ће имати 28 јединица за бригу о особама са неизлечивим болестима, што је двоструко више него сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи