Читај ми!

Смањивање дозвољеног нивоа афлатоксина

Министар пољопривреде Србије Драган Гламочић најавио је да ће у фебруару бити смањен дозвољени ниво афлатоксина у сточнoj храни, док ће дозвољени проценат афлатоксина у млеку бити враћен на нижи ниво у априлу.

Дозвољени ниво афлатоксина у сточним хранивима биће смањен током фебруара, док ће дозвољени проценат афлатоксина у млеку бити враћен на нижи ниво у априлу, најавио је министар пољопривреде Драган Гламочић.

Министар пољопривреде је рекао да је договор о снижавању нивоа афлатоксина у сточној храни и млеку постигнут с комесаром за здравље Европске уније. Он је рекао да ће све бити урађено у складу са европским нормама.

Влада Србије је крајем фебруара 2013. повећала дозвољену количину афлатоксина у млеку десет пута - са 0,05 на 0,5 микрограма по килограму, пошто је у јесен 2012. утврђено да је због суше ниво тог отрова, који потиче од плесни, порастао у кукурузу којим се хране и краве.

Министарство пољопривреде је пре неколико дана саопштило да је повишен ниво афлатоксина пронађен у два од 426 анализираних узорака прошлогодишњег рода кукуруза у Србији.

Почео аналитички преглед прописа из области пољопривреде

Министарство пољопривреде Србије почело је у оквиру преговора Србије за чланство у ЕУ аналитички преглед прописа преговарачког поглавља 12 који се односе на безбедност хране, ветеринарство и фитосанитарну политику.

"Безбедност хране у Србији је на одговарајућем нивоу, али Србија мора да усклади своје законодавство у тој области са оним у ЕУ и то и јесте поента овог скрининга", казао је министар пољопривреде Србије Драган Гламочић пред почетак преноса састанка из Брисела на коме се разговара о том поглављу.

Гламочић је подсетио да је највећи део домаћег законодавства у области пољопривреде, који чини једну трећину законодавног оквира у преговорима са ЕУ, већ усклађен, али је навео да постоји доста простора за побољшање.

"Скрининг је дуготрајан процес након чега почињу преговори, а њихово трајање не зависи само од нас већ и од ЕУ", рекао је Гламочић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи