Oснивање тела за примену препорука УН

Почетком 2014. формираће се тело Владе Србије које ће пратити примењивање препорука УН у области људских права. Савет ће чинити званичници министарстава, уз могућност да на састанцима учествују и представници независних институција и надлежних скупштинских одбора, каже Сузана Пауновић.

Србија планира да почетком 2014. успостави механизам за праћење примене препорука УН на плану људских права у виду владиног савета. На тај начин системски би се решило то питање, речено је у Београду на представљању тог механизма.

"Формирањем савета обезбедиће се постојање оперативног и ефикасног тела које ће омогућити да се прати имплементација преко 400 препорука УН које су до сада дате Србији у области људских права", рекла је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије Сузана Пауновић.

На конференцији о успостављању механизма за праћење спровођења препорука тела УН за људска права подсетила је да Србија редовно подноси извештаје телима УН и добија препоруке за унапређење поштовања људских и мањинских права.

"У овом процесу као најслабија карика оцењена је она која се односи на праћење поступања по добијеним препорукама и то питање до сада није било системски уређено", рекла је Пауновићева на скупу на коме је емитована видео-порука високе комесарке УН за људска права Нави Пилај поводом Међународног дана људских права.

Након анализе сличних механизама и искустава других земаља и консултација са државним институцијама и цивилним друштвом, предложено је да се формира међуресорно тело Владе Србије, то јест Савет за праћење и реализацију препорука, рекла је Пауновићева.

У изради модела који су припремили Канцеларија за људска и мањинска права, Канцеларија високог комесара УН за људска права и Програм УН за развој (УНДП), кренуло се од тога да у механизам треба да буде укључено што више актера, додала је директорка Канцеларије.

Савет би чинили високи званичници министарстава, уз могућност да на састанцима учествују и представници независних институција и надлежних скупштинских одбора, рекла је Пауновићева.

Тим телом председавао би министар правде, а чинили би га министри или државни секретари министарстава унутрашњих послова, просвете, здравља, спољних послова, рада и запошљавања, као и директори или заменици директора Канцеларије за европске интеграције и Канцеларије за људска и мањинска права.

Савет би се састајао два пута годишње, а најмање једном годишње би одржао јавну седницу којој би присуствовали и представници независних институција, невладиног сектора, Касационог суда, Уставног суда и надлежних одбора Скупштине Србије.

"Од посебног значаја је резултат који би се постигао кроз укључивање независних тела и парламента у рад Савета", рекла је Пауновићева.

Савет би припремио акциони план за примену препорука са роковима и конкретнима задацима, на предлог из министарстава и уз препоруке цивилног сектора и независних тела, додала је она.

Према њеним речима, то тело би Влади подносило годишњи извештај о испуњавању препорука УН и обавештавало преговарачки тим у преговорима о чланству са ЕУ о питањима у вези са поглављима 23 и 24.

Сузана Пауновић је рекла да сви заинтересовани могу до краја децембра да доставе мишљења о предлогу модела, а да би механизам могао да буде успостављен почетком наредне године.

Пауновићева је оценила да је потребно размотрити могућност да се надлежност тог тела прошири и на препоруке других међународних организација, попут Савета Европе.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт и стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано, као и Нави Пилај у видео-поруци поздравили су успостављање тог механизма и истакли значај људских права за развој и европски пут Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи