Читај ми!

Заштитници права пацијената почели да раде

У здравственим установама у Београду почели да раде заштитници права осигураника. Њима ће пацијенти моћи да се пожале на евентуалне потешкоће у остваривању права на здравствену заштиту. Заштитник неће седети у канцеларији, већ је замишљено да буде у чекаоницама са пацијентима.

У здравственим установама у Београду почели су да раде Заштитници права осигураника, којима ће сваки пацијент моћи да се пожали уколико има потешкоћа у остваривању права на здравствену заштиту.

За почетак рада симболиично је одабран 10. децембар, Дан људских права, а са пилот пројектом почело се у Београду где ће 22 заштитника осигураника покривати 42 здравствене установе.

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање професор Момчило Бабић посетио је Клинички центар Србије, где је отворена једна од канцеларија заштитника осигураника, и разговарао са пацијентима.

"Против корупције и обмана у здравству се морамо борити на сваком кораку. Почели смо од главе, од Клиничког центра Србије и овде се отвара прва канцеларија. Грађани од данас имају прилику да се обрате конкретној особи која ће им пружити сву неопходну помоћ у остваривању здравствене заштите", рекао је Бабић.

У свакој здравственој установи на огласној табли биће истакнуто име, презиме и број телефона заштитника осигураника, тако да сваки пацијент који има потешкоће у остваривању својих права може да их позове.

Бабић је појаснио да се њима пацијенти могу обратити за сва што је везано за остваривање здравствене заштите и права из домена здравственог осигурања.

Појаснио је да они пацијентима могу помоћи и код административних потешкоћа, тако да уколико неко долази из Пирота, а није печатом оверен упут, заштитник права осигураника ће реаговати и мејлом тражити сагласност пиротске филијале РФЗО како би грађанин добио помоћ.

Директор КЦС-а Миљко Ристић подсетио је да је заштитник пацијентових права постојао и раније, али да је то данас подигнуто на један виши ниво.

Ту функцију је, како каже, раније обављао запослени у КЦС, али се поставило питање да ли ће он реално и објективно да реши питање жалби пацијената.

"Сада су ову функцију преузели службеници РФЗО и локалне самоуправе, тако да је лишена субјективност, јер нису запослени у КЦС-у", рекао је Ристић.

Директорка Поликлинике КЦС-а Мирјана Стојковић нагласила је да кроз ту Поликлинику дневно прође од 2.000 до 2.500 пацијената и да су упркос великој фреквенцији имали мали број притужби пацијената, осам до десет жалби дневно, које су се углавном решавале у оквиру службе.

Директор РФЗО и КЦС-а прошетали су чекаоницама Поликлинике КЦС-а и разговарали са пацијентима који су им се углавном жалили да дуго чекају на преглед.

Заштитник права осигураника неће седети у канцеларији, већ је замишљено да буде у чекаоницама са пацијентима, а уколико у току пријаве осигураника постоје елементи предвиђени казненом одредбом закона, дужан је да обавести Сектор контроле РФЗО-а који ће потом обавити контролу уговорених обавеза.

За оне здравствене раднике које не поштују закон, предвиђене су и казне од 300.000 до милион динара.

Заштитник права осигураника почео је са радом у Београду, а у осталим градовима у Србији планирано је да стартује од наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи