Линта и Јанковић: Заштити права избеглих и расељених

Поводом међународног дана људских права, председник коалиције избеглих Миодраг Линта и заштитник грађана Саша Јанковић указали на нерешене проблеме избеглих и расељених Срба из Хрватске. Јанковић најавио да ће нарадне године питање избеглих бити централно у дијалогу са Владом Србије.

Председник коалиције избеглих Миодраг Линта указао је, поводом међународног дана људских права, на нерешене проблеме избеглих и расељених Срба из Хрватске, а заштитник грађана Саша Јанковић да се недовољно посвећује пажња тим људима.

Јанковић је новинарима у Скупштини Србије рекао да ће у наредној години питање људских права, избеглих и расељених из Хрватске, Босне и Херцеговине и са Косова и Метохије отворити у дијалогу са Владом Србије, као једну од кључних тема.

"Ни изблиза довољно не посвећујемо пажњу као држава и институције тим људима, који су избегли или су протерани , породицама жртава и киднапованих, расветљавању судбине несталих и отетих на Косову и Метохији и то је нешто што ће у идућој години бити у средишту дијалога са Владом, рекао је Јанковић.

Он је навео да се према тим људима односимо као према подсећању на нешто што у колективној свести баш не прија и тиме додатно поступамо некоректно и нефер и кршимо њихова права.

"Србија се према избеглим и расељеним припадницима свог и других народа, који су нашли уточиште у Србији, односи , на жалост као према онима који подсећају на изгубљене ратове - указао је Јанковић.

Линта, који је и посланик у клубу СНС, подсетио је да у Србији живи више од 300.000 избеглих и расељених из Хрвартске, 200.000 из Федерације Босне и Херцеговине, и 200.000 са Косова и Метохије и да велики број њих живе као подстанари или у колективним центрима , неки чак пуних 18 или 20 година, и то у тешкој ситуацији.

Надлежни, како је истакао, морају предузети мере да се њихови проблеми реше у разумном року.

Линта је рекао да се они суочавају са великим проблемима у местима из којих су протерани, будући да њихова стечена права још нису враћена, да нису решени проблеми несталих , имовине и накнаде штете за одузету или уништену имовину, а не постоје ни исти стандарди у суђењима за ратне злочине.

То иде веома споро, очекујем од Владе Србије да покрене стални дијалогом са Хрватском и Саветом министара БиХ и да се формирају међудржавне комисије за накнаду штете и да се коначно пронађе правично и трајно решење рекао је Линта.

Он је такође рекао да су рањива група и Срби повратници, да се њихова права често кршсе и да су најчешће грађани другог реда, односно да их локалне власти дискриминишу.

Линта је навео пример, како је рекао, анти српске кампање која у Хрватској траје три месеца, где се крши право на језичку и културну различитост и апеловао на ЕУ да Хрватској која је чланица те Уније стави до знања, да мора да поштује људска права, језичку и културну различитост као темељне европске вредности.

Линта је указао да су Срби који живе у Федерацији БиХ у тешкој ситуацији и да их је тамо око 50. 000 у односу на око пола милиона колико их је живело пре рата, као и да уколико не буду предузете мере, Срби ће са тог подручја нестати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи