Петрушић: Људска права се свакодневно крше

Србија последњих година знатно напредовала у заштити и унапређењу људских права, али се та права и даље свакодневно крше, упозорава Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић. Посебно забрињава однос према активистима за људска права, каже Петрушићева.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић каже да је Србија последњих година знатно напредовала у заштити и унапређењу људских права, али се та права и даље свакодневно крше.

Поводом Међународног дана људских права, Петрушић је у писаној изјави навела да су припадници мањинских заједница изложени различитим облицима дискриминације.

"Ово се, пре свих, односи на Роме, ЛГБТ, особе са инвалидитетом, старије, особе са здравственим проблемима и друге рањиве и маргинализоване групе. Недавни инциденти поводом смештаја азиланата, само су потврдили колико је висок ниво ксенофобије и нетрпељивости према другима и другачијима", упозорила је Невена Петрушић.

Истакла је да посебно забрињава однос према активистима за људска права јер годинама изостаје адекватна и одлучна реакција на нападе и претње онима који се залажу за људска права.

"Зато су данас Аида Ћоровић, Соња Бисерко, Бобан Стојановић и многи други изложени отвореном шиканирању и омаловажавању, које не наилази на ширу осуду јавности", указала је повереница.

Према њеним речима, пут ка демократском и отвореном друштву, заснованом на људским правима и принципу владавине права, тражи хитну и широку мобилизацију свих напредних друштвених снага.

"Неопходно је да људска права, равноправност и толеранција према националним, етничким, верским, сексуалним и другим мањинама буду снажно промовисане као заједничке вредности које свесно прихватамо, разумевајући да без њих нема мирног суживота, друштвене стабилности и напретка", истакла је Невена Петрушић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи