Божовић: Србија одлучнo против корупције

Власти Србије су чврсто решене да се одлучно боре против корупције и свих видова криминала, а посебно против организованог, каже државни секретар МУП-а Србије Владимир Божовић. Божовић је у Сарајево рекао да ту борбу симболично представља први потпредседник Владе Александар Вучић.

Антикорупциона коалиција на нивоу целог друштва мора бити јача од сваке политичке коалиције и моћних тајкуна, а Србија је данас на путу стварања такве коалиције, рекао је државни секретар МУП-а Србије Владимир Божовић.

Он је додао да такву коалицију симболично представља први потпредседник Владе Александар Вучић, задужен за борбу против корупције и нагласио да су власти Србије чврсто решене да се одлучно боре против корупције и свих видова криминала, а посебно против организованог.

Учествујући у Сарајеву на Регионалној конференцији о борби против корупције за земље Југоисточне Европе, Божовић је указао да је за успешну борбу неопходно успоставити антикорупциону коалицију на нивоу читавог друштва коју поред свих државних органа чини и невладин сектор, црква и верске заједнице и млади, уз подршку медија.

Како је навео, антикорупциона коалиција ствара и јача такву свест код грађана и треба да обезбеди да се обичан полицајац, криминалистички инспектор, тужилац и судија осећају јачи и способнији од моћних тајкуна и корумпираног система.

Он је подсетио да је Србија у контексту борбе против корупције потписала и ратификовала међународна правно обавезујућа документа, као и да су са многим државама потписани споразуми или меморандуми у области полицијске сарадње, као и борбе против организованог криминала, корупције и унутрашње контроле полиције, наведено је у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

Указао је и на потребу да се у блиској будућности унапреде институционална решења у борби против корупције, међу којима и механизми за заштиту узбуњивача.

Божовић је са представницима УН и ЕУ, који организују скуп, разговарао о значају међународне сарадње, где је Србија у претходном периоду остварила напредак кроз заједничко решавање тешких кривичних дела у области организованог криминала и корупције и усклађивање националног кривичног законодавства са европским прописима.

Божовић се састао и са министром безбедности БиХ Фахрудином Радончићем са којим је разговарао о унапређењу сарадње два министарства.

Дводневну конференцију која се данас завршава организовали су Канцеларија Уједињених нација за дрогу и криминал и Министарство безбедности БиХ, у сарадњи са Програмом за развој Уједињених нација и Европском унијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи