Читај ми!

Роми још увек угрожена популација

Положај Рома је још увек тежак, па је потребно радити на унапређењу њиховог економског положаја и запошљавању, порука је заштитника грађана Сашe Јанковића и председника Скупштине Небојшe Стефановићa.

Заштитник грађана Саша Јанковић предао је председнику парламента Небојши Стефановићу извештај који прати спровођење Стратегије за унапређење положаја Рома, а том приликом је поручено да је положај те популације још увек тежак и да је потребно радити на унапређењу њиховог економског положаја и запошљавању.

Заштитник грађана Саша Јанковић је на заједничкој конференцији за новинаре у Скупштини Србије оценио да има помака када је реч о положају Рома у односу на период 2009. године када је донета Стратегија и у прилог томе навео да су Роми добили могућност да користе здраствено осигурање, да буду укључени у систем образовања, али да је Србија далеко од тога, да је испунила сврху доношења Стратегије.

Он је указао да је најмање напретка управо у запошљавању ромске популације. Јанковић је истакао и да је могуће много урадити без ангажованих додатних средстава.

Председник парламента Небојша Стефановић, такође је указао да је положај Рома данас тежак, пре свега ромске деце и да је важно да се ради на решавању проблема просјачења ромске деце, као и да је могуће да у тој области дође до измене закона.

Он је истакао да се према тој деци треба односити као према жртвама, а не као прекршиоцима закона.

"Помак је начињен, али има доста простора да се унапреди њихов економски положај, видљивост и интеграција у друштву", поручио је Стефановић.

Стефановић, који је и председник Одбора за права детета парламента, поводом међународног Дана људских права указао је да је важно да се посебна пажња посвети правима деце, која су будућност Србије, јер су њихова права неретко угрожена.

Председник Одбора за људска права парламента Мехо Омеровић, рекао је, да су Роми најугроженија категорија становништва, а да је извештај заштитника грађана рендгенски снимак стања и да садржи конкретне препоруке које је потребно спровести.

Шаин: Ствари се померају, али споро

Председник ромске партије и посланик у Скупштини Србије Срђан Шаин рекао је данас да има помака у положају Рома, али да је потребно још радити на њиховом укључивању у друштво и запошљавању.

Шаин је новинарима у Скупштини Србије, поводом међународног Дана људских права, рекао да Роми морају бити укључени у процес интеграција те популације у друштво, а неопходно је, како сматра, направити и базу података како би се јасно могла видети слика њиховог положаја.

Говорећи о проблемима са којима се Роми суочавају, Шаин је навео да тако у Београду још нема локације за изградњу стамбених јединица за оне који би требало да буду расељени из Белвила. Он је прецизирао да су од пет локација само две оперативне, да новца има, али да то питање још није решено.

Он сматра и да је поражавајуће, да у процесу преговора са Европском комисијом, посебно у процесу планирања за средства из ИПА фонда, нема учешћа припадника ромске заједнице, иако је предлагао да Роми буду укључени и иако, како је рекао, постоји сагласност те комисије.

Говорећи о потреби да се више ради на запошљавању Рома, Шаин се захвалио заштитнику грађана Саши Јанковићу у чијој служби ради и припадник ромске популације, за разлику од, како је рекао, поверенице за заштиту равноправности Невене Петрушић, у чијој служби још нема Рома као запослених.

Шаин је рекао и да се разговарало са представницима полиције, како би се запослило 27 припадника ромске популације.

"Ствари се померају, али споро", закључио је Шаин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи