Читај ми!

"Кување" шансе за посао

Обука за помоћне куваре организује се први пут у Шапцу, у оквиру трећег циклуса програма функционалног образовања одраслих "Друга шанса". Већина полазника школе је са евиденције Националне службе за запошљавање, а наставници кажу да је њихов однос према раду веома добар.

У оквиру трећег циклуса програма функционалног образовања одраслих "Друга шанса" у Шапцу, први пут се организује обука за помоћне куваре. Програм су омогућили Европска унија и Министарство просвете. После добијеног сертификата о стручној обучености, полазници се надају да ће наћи посао који ће им омогућити бољи живот.

Једна од полазница је и Данијела Николић из Јеленче код Шапца. Данијела је после 4 године паузе, у оквиру пројекта "Друга шанса поново села у школску клупу и стекла диплому основне школе. Сада жели да постане помоћник кувара.

"Схватила сам да је образовање веома важно и надам се да ћу после обуке, лакше доћи до посла", каже Данијела Николић.

Полазници имају од 19 до 38 година и сви кажу, да је ова обука за њих нови почетак.

"Прву шансу сам пропустила али другу у 36. години нећу", каже Вера Петровић.

У кухињи Економско-трговинске школе, све се ради по прописаним стандардима, од раздвајања отпада до правилног коришћења опреме.

"Овде сам научила како правилно да држим нож, како правилно да декоришем и наравно здраво да се храним", каже Раденка Јекић

Наставник Миленко Савић каже да се први пут сусреће са образовањем одраслих и истиче да је њихов однос према раду изнад његових очекивања.

Од 30 особа које су у овој школској завршиле Функционално основно образовање за одрасле у шабачкој ОШ "Вук Краџић" 24 их је са евиденције Националне службе за запошљавање.

"Осам лица је уписало обуку за полуквалификованог кувара. За време обуке лица примају новчану помоћ од 5.800 динара и плаћени су им путни трошкови", каже Јованка Момчиловић из Националне службе за запошљавање.

У овој кухињи полазнице ће имати 260 часова практичне обуке. Као будући помоћници кувара, најћешће припремају супе, чорбе, потаже и прилоге уз главно јело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи