Читај ми!

Унапређења људских права, и закони и пракса

У овој години настављено унапређење законодавног и институционалног оквира у области људских права у Србији, истакла директорка канцеларије за људска права Сузана Пауновић. Активности Канцеларије се у наредној години неће смањивати, најављује Сузана Пауновић.

Директорка Канцеларије за људска права у Србији Сузана Пауновић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а поводом Међународног дана људских права да је ове године настављено унапређење законодавног и институционалног оквира у области људских права.

"Влада је у јуну донела Стратегију превенције заштите дискриминације, први документ који уређује које су осетљиве друштвене групе у високом ризику од дискриминације и којим се одређује политика у наредних пет година", рекла је Сузана Пауновић.

Истакла је и доношење Националног плана за унапређење положаја Рома, за који очекује да ће бити усвојен до краја године, како би у 2014. почео да се примењује.

"Неопходна је широка јавна расправа за усвајање овог документа, зато желимо да укључимо невладине организације, сва министарства, све оне који у Србији доприносе унапређењу људских права", објаснила је Сузана Пауновић.

Директорка Канцеларије за људска права је рекла да се увек прво говори о документима, а да је практична страна нешто што није истакнуто у први план.

"Има пуно активности, велики број обука смо урадили за судије, тужиоце, људе који раде у државној управи, који раде у локалним самоуправа у Србији, који пишу неке документе који се тичу грађана који живе у тим самоуправама", истакла је Сузана Пауновић

Поменула је обуке о графитима мржње и европским стандардима у људским правима. Како је рекла, циљ је да се створи амбијент у друштву и службе у заједници које ће моћи да одговоре на потребе грађана и да српече и смање стопу дискриминације.

Сузана Пауновић је напоменула да је веома важно да кажемо да постоји један број Рома који је укључен и у државне институције.

"Ми у овом трнутку у канцеларији имамо четворо младих стажера са завршеним факултетом. Ти бројеви су прилична непознаница и из тог разлога је Канцеларија урадила једно истраживање које показује да постоји заступљеност националних мањина у државниом институцијама. Ипак, то није довољно", рекла је Сузана Пауновић.

Проблеми са запослењем 

Како је рекла, то није питање само запослења Рома, јер у Србији општа популација има проблем са запослењем.

"Таква је ситуација и када су у питању Роми, али имајући у виду да је то група која је у вуисоком ризику од дикримиинације онда је то видљивије", објашњава Сузана Пауновић.

Говорећи о ЛГБТ особама, рекла је да је Србија доследна у примени закона који се односе на унапређење њиховог положаја.

"Ми имамо једино проблем са обезбеђивањем права на слободу окупљања и верујем да ћемо и то током следеће године успети да реализујемо", рекла је Сузана Пауновић.

Када је реч о азилантима, истакла је да је неопходно да им се у Србији обезбеде сва права која им по закону и по међународним докуметима припадају.

"То нису људи који су лопови и криминалци, то су легални тражиоци азила у нашој земљи и ми као земља имамо обавезу да им та права заштитимо", нагласила је директорка Канцеларије за људска права.

Објаснила је да локалне самоуправе морају бити припремљене на прихват ових људи, на њихове потребе, и рекла је да морамо постати толерантније друштво у односу на људе који су различити од нас, који долазе из других земаља и који имају веома често другачије потребе.

Сузана Пауновић је задовољна буџетом који је добила Канцеларија и који је нешто већи него у овој години. Најавила је да се активности Канцеларије неће смањити.

"Мислим да је могуће велики број активности реализовати и без буџетских средстава. Оне траже добру вољу, предан рад и упорност онога што сте поставили као свој циљ", рекла је Сузана Пауновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи