Рањиве групе и даље дискриминисане

Иако се ситуација у области људских права у Србији побољшава, рањиве групе и даље дискриминисане, каже заштитник грађана Саша Јанковић. Азиланти овде имају неизвесну будућност и њихов проблем треба хитно решити, истиче Јанковић.

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је, поводом Међународног дана људских права, да се ситуација у тој области у Србији непрекидно побољшава, али да није задовољан стањем, јер су "рањиве групе" и даље дискриминисане.

У писаном саопштењу, Јанковић је оценио да све већи проток илегалних миграната и положај азиланата у Србији изазивају озбиљну бојазан у области људских права.

Јанковић је подсетио да азилатни у Србији имају неодређен статус и неизвесну будућност, да живе у тешким условима, као и да многи немају кров над главом и најосновније намирнице.

"Потребно је хитно решити питање смештаја и других основних потреба. Од кључног је значаја да се закони који су тренутно на снази у Србији примењују без одлагања или изузетака, тако да сваки азилант и нерегуларни мигрант може да буде благовремено препознат и евидентиран," наводи се у саопштењу.

Јанковић је навео да је неопходно унапредити законски оквир и ојачати читав систем управљања миграцијама у Србији.

"Разумемо изазове с којима се Србија суочава у вези са порастом миграционих токова преко Србије и Западног Балкана, али је мала вероватноћа да ће се ситуација поправити. Имајући у виду ситуацију у земљама попут Сирије, Авганистана, не можемо то да очекујемо. Притисак ће у том погледу само бити јачи, као што је ситуација на терену већ показала," саопштио је заштитник грађана.

Јанковић је оценио и да су недавни протести против могућег смештаја азиланата у Обреновцу још један разлог за забринутост којим се држава мора озбиљно позабавити.

Међународни дан људских права обележава се од 1950. године, две године након што је 10. децембра потписана Универзална декларација о људским правима којом је по први пут признато право свих на "живот, слободу и сугурност без икаквих разлика".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи