Читај ми!

Какав ће бити сценарио за "Авала филм"

Већински власник "Авала филма" је "Југоекспорт" који је годинама у стечају, а осталих 49 одсто припада "Авала филму". Филмски фонд од 250 филмова није понуђен на продају, што не значи да неће бити. Срђан Драгојевић предлаже да уместо тајкуна држава са градом изврши пренамену јавног земљишта у грађевинско.

Лоша приватизација "Београд филма" подстакла је филмске уметнике да понуде решење за продају "Авала филма". Некадашњи југословенски "Холивуд" кажу данас би могао да буде језгро домаћег филмског стваралаштва, атрактиван и за стране продукције. Међутим, од иницијативе за продају "Авала филма" 2005. године само се смењују начини приватизације да би пре две и по године предузеће отишло у стечај. Стечајни управник је Агенција за приватизацију.

Поставља се питање какав ће бити сценарио за "Авала филм". Да ли ће због дуга од око шест милиона евра у неповрат отићи филмска права, студији, културна баштина југословенске и српске кинематографије и око 36 хектара атрактивног земљишта у Кошутњаку?

Или ће "Авала филм", који према процени из 2008. године вреди 105 милиона евра, ипак имати срећан крај.

Већински власник "Авала филма" је "Југоекспорт" који је годинама у стечају, а осталих 49 одсто припада "Авала филму".

"Главни проблем што постоји потраживање Југоекспорта пошто је 'Авала филм' добрим делом њихово власништво ти дужници чекају да се ликвидира Авала како би се наплатили. Сада је питање шта држава ту треба да уради, да ли треба да заштити Авалу као културно добро", каже председник УО Филмског центра Србије Дејан Караклајић.

Филмски фонд од 250 филмова није понуђен на продају, што не значи да неће бити. Последњи филм "Авала филма" био је први Срђана Драгојевића. Он има конкретне предлоге.

Драгојевић каже да би требало да држава преузме "Авала филм", врати шест милиона евра дуга и да уместо тајкуна држава са градом изврши пренамену јавног земљишта у грађевинско.

"Држава треба да распише тендер, прода земљиште које вреди између 80 и 100 милиона евра и те паре уложе у бројне програме институција културе које су у заиста лошем стању", каже Драгојевић.

Уз извињење што нису обезбедили саговорника на ову тему из Агенције за приватизацију РТС је стигла информација да су катастру предали захтев да се укњижи имовина "Авала филма". Оног тренутка када буде регулисана имовинско правна документација тада ће бити објављен оглас за продају овог предузећа.

Да филмска уметност може добро да се уновчи показује пример руског "Мосфилма". Тридестпет хектара земљишта, најсавременија опрема и студији у власништву су државе. Ипак ниједна рубља не иде из државног буџета, јер запослени изнајмљујући своје услуге сами зарађују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи