Читај ми!

Одаловић: Без података за око 1.750 несталих

На територији Косова и Метохије за време оружаних сукоба нестало око 1.750 особа о којима још нема никаквих података, рекао је председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић. У расветљавању њихове судбине могло би да помогне отварање архиве такозване ОВК коју ће Комисија, следеће недеље, тражити од Приштине.

На трибини Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији одржаној у Београду председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић, рекао је да на територији Косова и Метохије за време оружаних сукоба нестало око 1.750 особа о којима још нема никаквих података.

"Не правим разлику међу несталима, али ми морамо истаћи ово, јер су српске жртве увек у другом или трећем плану", рекао је Одаловић и додао да се међу несталима налази више од 529 неалбанаца.

Одаловић је рекао да у Скопљу постоје архиве ослободилачке војске Косова до којих ће Комисија покушати да дође како би се "расветлили злочини и дошло до истине".

"Ако будемо натерали Приштину да отвори те архиве наћи више података о злочинима не само после 10. јуна већ и пре јер су они себе формално представили одговорнима као организоване целине које су одговорне за стање на територији којом су оперативно управљали. Убијени и они који су нестали, управо су тамо нестали", каже Одаловић.

Професор Правног факултета у Приштини Душан Челић прочитао је кривичну пријаву која је одбијена, јер закон Косова не предвиђа казну за киднаповање и позвао државу и представнике Европске уније да на то реагују.

"Ово је државни, друштвени и јавни проблем, а зато што се не препознаје тако, имамо несолидарно друштво које не саосећа са туђим проблемима и не може да буде демократско", рекао је Челић.

Заштитник грађана Србије Саша Јанковић подсетио је да је ово питање државне, односно колективне и појединачне савести и да он нема надлежност на територији Косова.

Заменик тужиоца за ратне злочине Миољуб Виторовић оценио је да у случају несталих особа на Косову не треба да буде забрањено коментарисање судских одлука које доносе међународне организације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи