Читај ми!

Борба против дискриминације под лупом ЕУ

На путу Србије ка Европској унији пажљиво ће се пратити примена антидискриминаторних стандарда, рекао је амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм. Србија потписала већину међународних конвенција и уговора о људским правима и дискриминацији, истакла државна секретарка Гордана Стаменић.

Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм истакао је да ће се на путу Србије ка Европској унији пажљиво пратити примена антидискриминаторних стандарда.

"Како Србија буде ишла даље на путу европских интеграција, потпуна примена антидискриминаторних стандарда биће пажљиво праћена", рекао је Вилхелм на конференцији о примени европских антидискриминаторних стандарда.

Амбасадор је истакао да се конференција одржава у правом тренутку, с обзиром да је данас у Бриселу у склопу приступних преговора Србије са ЕУ почео билатерални скрининг о поглављу 23, које се односи на правду и основна права.

Вилхелм је оценио да закони ЕУ и Европска конвенција за људска права Савета Европе пружају ефикасан механизам за борбу против дискриминације, а да је од пресудне важности њихова примена.

"Дискриминација се тиче свих нас као друштва", истакао је немачки амбасадор и додао да дискриминација по различитим основама и даље постоји.

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић подсетила је да је у јулу донета Стратегија превенције и заштите од дискриминације која је, како је истакла, посебно важна јер ће пружити могућност за даље унапређење регулативе и примену стандарда.

Пауновићева је рекла да публикација о европским стандардима у борби против дискриминације, која ће бити представљена касније данас, садржи најважније антидискриминаторне стандарде, институције за њихово спровођење и најважније правне инструменте Савета Европе.

Та публикација је припремљена уз подршку Немачке фондације за међународну правну сарадњу (ИРЗ) која пружа подршку државама у транзицији у области права. ИРЗ је основало немачко министарство правде.

Руководилац пројектних активности ИРЗ Штефан Пирнер рекао је да је пројекат покренут у Црној Гори, а да је циљ приручника да пружи практичне информације о европским стандардима у борби против дискриминације.

Државна секретарка Министарства правде и државне управе Србије Гордана Стаменић рекла је да је Србија потписала већину међународних конвенција и уговора о људским правима и дискриминацији.

"Поштовање и имплементација међународних обавеза и стандарда у оквиру европских интеграција захтева адекватну нормативну регулацију и пре свега спровођење европског антидискриминаторног права", рекла је Стаменић.

Додала је да је важна примена антидискриминаторних одредби, као и развој свести код грађана.

Заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Београду Надиа Ћук рекла је да државе "не треба само да поштују постојање мањина, већ да створе услове да оне изразе и сачувају своју посебност".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи