Читај ми!

Помоћ ментално оболелим речју и саветом

Лечењу људи с менталним проблемима важно деловати не само леком, него и речју и саветом, рекла Славица Ђукић Дејановић отварајући Саветовалиште за ментално здравље у крагујевачком Дому здравља.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је у Крагујевцу да је у лечењу људи с менталним проблемима важно деловати не само леком, него и речју и саветом помагати људима с проблемима и члановима њихових породица.

У Дому здравља у Крагујевцу данас је отворено Саветовалиште за ментално здравље у коме ће стручњаци радити индивидуално с пацијентима али и на терену у породицама.

У Крагујевцу је око 18.500 хиљада регистрованих особа са менталним сметњама, а процењује са да је укупно око 20.000 са оним особама које имају менталне проблеме а лече се у такозваној медицини рада, рекла је новинарима Славица Ђукић Дејановић.

Од укупног броја душевно оболелих 64 одсто душевно оболелих чине жене, а 36 одсто мушкарци. Депресија је једна од најчешћих болести.

"Радимо превентивно и на време препознајмо менталну болест да се не би компликовала и утицала не само на пацијента него и на његово окружење", рекла је министарка здравља.

Саветовалиште за ментално здравље налази се у оквиру Неуропсихијатријског одељења Специјалистичке службе Дома здравља, а најављено је да у перспективи треба да прерасте у самосталну службу, а касније у установу Центар за ментално здравље.

У Саветовалишту за ментално здравље раде неуропсихијатар, психијатар, два здравствена сарадника, социјални радник, психолог и две медицинске сестре.

Пацијенте ће у Саветовалиште за ментално здравље упућивати изабрани лекар с упутом, а стручњаци ће радити и на терену, у породицама. Такође ће бити организована и предавања о менталном здрављу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи