Читај ми!

Србија у одлучној борби против корупције

Србија је кренула у озбиљну и одлучну борбу против корупције и криминала и постоји озбиљна политичка воља, не само и извршној власти већ и у парламенту, нагласио Небојша Стефановић. У контроли страначких финансија тек нам предстоји посао, поручује Татјана Бабић.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је да су парламент и власт у Србији искрени у намери да државу ослободе корупције.

Стефановић је на скупу "Политика и новац: финансирање политичких активности у 2012" рекао да су грађани живели у систему који је промовисао и толерисао различите видове корупције, што је угрозило правни систем и урушило поверење грађана.

Корупција је нарасла невероватном брзином и због веза владајуће елите са пословним круговима, који су због свог профита корумпирали појединце из политичког света, оценио је Стефановић.

Србија је кренула у озбиљну и одлучну борбу против корупције и криминала и постоји озбиљна политичка воља, не само и извршној власти, већ и у парламенту, нагласио је Стефановић.

Борба против корупције има и своје хероје, рекао је Стефановић и нагласио да је један од хероја председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ, која је водила борбу не попуштајући под притисцима.

Према његовим речима, Скупштина мора да обезбеди знатније учешће грађана и да подстакне јавност да се укључи у све оно што се зове борба против корупције.

Потребно нам је озбиљније, демократскије и транспарентније друштво спремно да се суочи са изазовима који нам предстоје, рекао је Стефановић.

Директорка америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Сузан Фриц похвалила је напоре које је Србија уложила када је у питању финансирање политичких странака, истичући да је то једно од најсложенијих питања.

На изборима је важно обезбедити предуслове како би се чуо глас грађана, да се поштује слобода говора и изражавања и да не доминирају групе које имају највише новца, нагласила је Фрицова.

Решавање питања коруције и финансирање политичких партија је трајни процрес у сваком демократском друштву, рекла је Фрицова, која је честитала Агенцији за борбу против
корупције на напорима да се уведе ред и у финансирање политичких странака.

Директорка Агенције за борбу против корупције Тања Бабић изјавила је да скоро 77 одсто новца који странке добијају је новац из буџета, то јест новац грађана Србије.

У контроли страначких финансија тек нам предстоји велики посао, да ојачамо кадрове, али је важна едукација политичких субјеката и медија, рекла је Бабићева.

Према њеним речима, корупција се не исплати, а Агенција има важан задатак да, колико год је могуће, осветли однос новца и политике.

Бабићева је подсетила да је обавеза странака да финансијске извештаје доставе Агенцији, објаве на свом сајту и у Службеном гласнику, а скоро 15 одсто субјеката није грађанима ставило на увид своје извештаје за претходну годину.

Агенција је, закључно са 5. децембром, поднела 389 захтева за прекршајне поступке против политичких субјеката, а највећи број се тиче недостављања извештаја трошкова кампање у 2012. године, док се остали тичу неподношења годишњих извештаја о трошковима.

Јавност треба да буде упозната с тим ко заслужује да добије новац из јавних извора, а ко не, истакла је Бабићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи