Читај ми!

ТС: Неиспитане сумње у партијско запошљавање

"Транспарентност Србија" поручује да је насупрот усвојеним прописима политички утицај и даље пресудан код избора руководилаца у јавном сектору и да су и даље неиспитање бројне сумње у партијско запошљавање, услед којег је јавни сектор предимензиониран.

Поводом Међународног дана борбе против корупције, "Транспарентност Србија" поручила је да је насупрот усвојеним прописима политички утицај и даље пресудан код избора руководилаца у јавном сектору и да су и даље неиспитање бројне сумње у партијско запошљавање, услед којег је јавни сектор предимензиониран.

"Утицаји на доношење одлука у извршној и законодавној власти су и даље скривени услед непостојања прописа о лобирању, неорганизовања јавних расправа у великом броју случајева и необјављивања споразума са инвеститорима", наводи се у саопштењу "Транспарентности Србија".

Они подсећају и да иако је пре осам месеци представљен квалитетан модел Закона о узбуњивању и заштити узбуњивача, још је непознато када ће Србија коначно добити овај пропис, као и да ли ће он бити свеобухватан.

Још нису, како се истиче, утврђене све чињенице и испитане све сумње у вези са изворима финансирања изборне кампање, злоупотребама јавних ресурса и куповином гласова из 2012. године, а "увелико се говори о могућности расписивања нових општих избора".

"Транспарентност Србија" подсећа да је Међународни дан борбе против корупције установила Генерална скупштина УН, јер је 9. децембра почело потписивање Конвенције УН против корупције.

"Мада су у неким областима прописи у Србији усклађени са овом Конвенцијом, пуно тога још није урађено, нарочито у погледу стварања делотворних антикорупцијских механизама у пракси. Србија још није успоставила систем запошљавања и напредовања у јавном сектору који би био у потпуности заснован на објективним критеријумима, потпуну јавност података о доношењу одлука нити адекватну заштиту "лица која пријављују чињенице у вези са корупцијом", наводи се у саопштењу.

Конвенција позива државе чланице да, како се додаје, у свој правни систем уведу кривично дело незаконито богаћење, односно "знатно увећање имовине јавног функционера које он не може разумно објаснити с обзиром на његова законита примања".

"Транспарентност Србија", подсећају, годинама је позивала да се ово кривично дело уведе у Кривични законик и наводе да је оно на њихову иницијативу "коначно уврштено у Стратегију за борбу против корупције".

Према роковима из Акционог плана, до јуна 2014. године Министарство правде требало би да припреми допуну Кривичног закона, а Скупштина би тај предлог требало да усвоји до децембра следеће године, наводи ова невладина организација.

"Транспарентност Србија" сматра да је неопходно, "упоредо са увођењем овог кривичног дела у правни систем, разрешити све дилеме око више пута најављиваног доношења Закона о испитивању порекла имовине и представити податке о досадашњој примени мера унакрсног испитивања имовине и прихода која је још од 2003. предвиђена Законом о пореском поступку и пореској администрацији".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи