БИРОДИ: Потребна антикорупцијска коалиција

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) саопштио је да је Србија према подацима Глобалног индекса корупције остварила напредак у борби против корупције, али да та борба зависи од политичке воље. У Србији постоји антикорупцијска дезорганизација, односно стање у којем постоји несклад између потреба и ресурса за борбу против корупције, као и стање у којем постоје неизвесност награда и права за борце против корупције, наводи Биро.

Према налазима Глобалног индекса корупције Србија је остварила напредак у борби против корупције, саопштио је Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ).

Они наводе да се поставља питање одрживости и интегритета те борбе и оцењују да се Србија налази у на почетку институционално-нормативне фазе у борби против корупције, што значи да борба против корупције није у институцијама, да зависи од политичке воље.

БИРОДИ је, поводом Међународног дана борбе против корупције који се обележава данас, навео да у борби против корупције постоји мањак резултата на нивоу кажњивости, а да је са друге стране изражена кажњивост, маргинализација, а не ретко и дискриминације оних који се боре против корупције.

"Имајући у виду актуелне скромне расположиве ресурсе, од антикорупцијске заједнице се очекује проактиван приступ у борби против корупције који је претпоставка одрживости борбе против корупције", поручују из БИРОДИ.

Из свега се може закључити, наводе они, да у Србији постоји антикорупцијска дезорганизација, односно стање у којем постоји несклад између потреба и ресурса за борбу против корупције, као и стање у којем постоје неизвесност награда и права за борце против корупције, односно санкција за оне који не спроводе антикорупције политике и законе, али ни кажњивост они који чине коруптивна дела.

Они наводе да су најслабије развијени механизми у борби против корупције санкционисање и подршка узбуњивачима, тако да постоји феномен кажњавања бораца против корупције.

БИРОДИ сматра да је за успешну борбу против корупције потребно стварање антикорупцијске коалиције која ће бити предвођена од стране државних антикорупцијских тела и органа, а пре свих Агенције за борбу против коруције и Савета за борбу против корупције, али и оргнизације цивилног друштва, медији и приватни сектор.

Они наводе да је Савет за борбу против корупције институција са несумљивим доприносом у борби против корупције и наглашавају да забривања могућност да неке политичке странке припремају предлоге измена важећих прописа којима се предвиђа укидање финансирања Савета.

БИРОДИ подсећа да скоро пола године Живорад Бранковић, бивши директор Казнено поправног завода у Нишу, који је у судском поступку доказао да је незаконито превремено пензионисан, није добио одговор од Министарства правде и својој судбини.

"Сличну сидбину има и Валентина Крстић која уместо подршке у истрајавању на санкционисању оних који су починили дела корупције, од стране Министарства правде је тотално игнорисана", наводи се у саопштењу.

Они наводе да у последња два месеца постоје активности којима је циљ да доведу у питање њен интегритет и буде она одговорна за незаконитости на које је указивала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи