Кад хранитељ постане злостављач

У току ове године две младе особе су премештене у друге породице због неодговарајућег поступања хранитеља. У надлежним институцијама кажу да чине све како би предупредили овакве проблеме. Међутим, и поред свих провера, као и у свим другим породицама, и у хранитељским се дешавају кризе. Тада је, истичу надлежни, најважије брзо реаговати.

У 4.327 хранитељских породица у Србији живи готово 6.000 деце и младих. Критеријуми за избор хранитеља су строги како би се обезбедили што бољи услови за живот деце. Редовне контроле надлежних институција помажу да се открију повремене злоупотребе. У току ове године две младе особе су премештене у друге хранитељске породице због неодговарајућег поступања хранитеља.

Ивана Ивић, хранитељка двогодишње девојчице, каже да јој је хранитељство улепшало живот. Жеља јој је да пружи љубав и пажњу беби како не би осетила одсуство правих родитеља и зато осуђује сваку злоупотребу деце.

"Поред тог великог физичког злостављања деце, постоји и психолошко злостављање деце које се можда мало теже открива јер се не виде модрице, преломи... А то је такође страховито опасно за развој психе те деце која су јако осетљива због животне приче коју имају", истиче Ивана Ивић.

Промене у понашању деце у хранитељским породицама први су знак да нешто није у реду.

Стручне особе у разговору са њима могу да открију да ли има злостављања и занемаривања. Такви случајеви нису чести, а постоје и ситуације када се хранитељи не снађу најбоље у својој улози.

Дешава се да у периоду адолесценције дође до неразумевања између деце и хранитеља.

Добрила Грујић из Центра за породични смештај и усвојење напомиње да та институција има тим за заштиту деце од злостављања и занемаривања како би се предупредили евентуални проблеми.

Поред сталних едукација хранитеља, сва деца и сви хранитељи имају и дописе у којима им је објашњено како се у ситуацијама у којима се не сналазе могу понашати односно затражити помоћ.

"Али, и наш тим бележи ситуације када ми доносимо одлуку да је потребно или променити породицу или тражити неко друго решење и другачију подршку према породици", напомиње Грујићева.

Центри за социјални рад периодично контролишу како деца живе у хранитељским породицама. Много чешће то раде Центри за продични смештај и усвојење који су прва линија подршке и деци и хранитељима.

Сазнања о злоупотребама стижу и на адресу ресорног министарства кроз пријаве грађана.

Весна Текић из Министарства рада, запошљавања и социјалне политике објашњава да се, као и у свакој другој породици, и у хранитељској дешава да дође до одређених промена које доводе до кризне ситуације која, како каже, може да произведе и неадекватно и неприхватљиво поступање деце према детету.

"Мислим да је ту битна брзина реаговања на такве ситуације, а увек је могуће да се оне догоде, без обзира на бројне провере које се врше пре него што неко стекне лиценцу за обављање хранитељске улоге", каже Текићева.

Стручњаци су сагласни да кандидати за хранитељство имају одговоран задатак у одгајању деце.

Тој деци је потребно много више љубави и пажње због тешког животног искуства. Неки мисле да до злоупотреба долази јер је све више оних који се одлучују да постану хранитељи због финансијске добити, а не из жеље да промене нечији живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи