Читај ми!

Азиланти смештени у Сјеници

Више од 100 азиланата, који су били у Врачевићима, смештено је у Сјеници, док ће остатак бити смештен у Тутину, најкасније до краја следеће недеље. Србија азиланте прихвата и у Бањи Ковиљачи, Боговађи и Обреновцу, каже директор Комесаријата за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

Група од преко 110 азиланата, који су били смештени у Врачевићима, данас је прихваћена у Сјеници, док ће остатак бити смештен у Тутину, најкасније до краја следеће недеље.

Смештај им је обезбеђен у пансиону "Берлин" где има готово двоструко мање кревета, 60, јер су општински челници очекивали да ће допутовати толико азиланата.

Члан Општинског већа Златко Јусуфовић каже да је период за све припреме био кратак, али да је све успешно обављено. "Очекивали смо да ће се процес одвијати постепено, са мањим бројем азиланата", додаје Јусуфовић.

Азиланти су збринути у адаптираном делу ресторана. Осим смештаја, општинска управа обезбедила им је и храну и другу помоћ.

"Општина Сјеница ће се потрудити да им буде на услузи 24 сата и надамо се да ћемо им проблеме макар мало ублажити", каже координатор Савета за избеглице о условима смештаја Хазир Дацић.

Из општинске управе рекли су за РТС да ће сви азиланти бити смештени у овом објекту. За њих ће од сутра бити обезбеђена потребна лекарска помоћ.

Цуцић: Радна група за политику према азилантима

Директор Комесаријата за избеглице и миграције Владимир Цуцић је додао да у овом тренутку Србија азиланте прихвата у Бањи Ковиљачи, Боговађи, Обреновцу, Сјеници и, као ште се очекује, у Тутину и да то "у овом моменту задовољава све потребе".

"Ми немамо неке посебне могућности да разговарамо о трајном решењу. Државни секретар (Владимир) Божовић је иницирао формирање радне група која ће се у наредном периоду тиме бавити, јер то није само питање смештаја, већ укупне азилне политике", објаснио је Цуцић.

Директор Комесаријата за избеглице и миграције захвалио је свима који су прихватили азиланте, али и обезбедили друге видове помоћи, попут одеће јер су на тај начин, како је подвукао, допринели да слика о Србији "не буде онаква каквом се чинила".

"Ја им од срца захваљујем. Било је много људи који су свакодневно долазили у наше центре, у Комесаријат, код Заштитника грађана и на различите начине пробали да помогну. У овом моменту свега има довољно и помоћ у храни и одећи ни нама ни њима није неопходна, али чињеница је да су људи показали висок степен солидарности", поручио је Цуцић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи