Селаковић: Правда ће бити доступнија

Правосуђе у Србији није у сјајном стању, иако је остварен одређени напредак, рекао је Никола Селаковић. Министар правде је уверен да ће, после усвајања и почетка примене четири правосудно - организациона закона, стање постати боље.

Отпор суштинским променама је највећи у главама људи и то је проблем менталитета, оценио је у интервјуу ФоНету министар правде и државне управе Никола Селаковић, који сматра да не можемо да се жалимо да судије лоше раде, ако су законска решења лоша, већ морамо да променимо та решења да им омогућимо да раде боље.

Правосуђе у Србији није у сјајном стању, иако је остварен одређени напредак, рекао је Селаковић, али је уверен да ће, после усвајања и почетка примене четири правосудно - организациона закона, стање постати боље.

Он је као најхитније проблеме означио неажурност судова и судија и решавање старих предмета и најавио да ће Министарство, Високи савет судства и Државно веће тужилаца допринети промени на боље.

Селаковић је објаснио да се реформа правосуђа спроводи у два сегмента, кроз измене, допуне и доношење нових закона и оно што грађани на терену виде, дакле да ли се закони спроводе, да ли имају учинка, да ли је правосуђе боље организовано, независно и ефикасно или није.

Неке су промене већ видљиве, оценио је Селаковић и, као пример, навео чињеницу да је седам председника судова изабрано у Скупштини.

Битно је да се тај тренд настави, да виши судови добију председнике, а након тога и основни судови, нагласио је Селаковић.

Без стално постављеног председника суда, не можете имати добру организацију рада, немате човека који има пуни ауторитет да спроводи тешке и болне задатке које постављају Врхови касациони суд и Високи савет судства, рекао је Селаковић.

До краја године текст Стратегије за реформу јавне управе  

Он је подсетио да је почела примена акционих планова из стратегија за реформу правосуђа и за борбу против корупције, најављујући да би до краја године требало да буде завршен текст Стратегије за реформу јавне управе.

Селаковић је истакао и да радна група Министарства ради на Нацрту закона о заштити узбуњивача, који ће бити ускоро готов.

Увођењем тог закона, Србија ће, како је рекао, постати прва држава овог дела Европе која ће уредити заштиту узбуњивача.

Селаковић је указао да је отпор променама увек велики, нарочито када су оне суштинске, што није карактеристично само за Србију, већ за сваки систем, нарочито за оне који дуги низ година функционишу без промена.

"Не бих отпор ограничио на неку институцију. Отпор је највећи у главама људи и то је проблем менталитета", оценио је Селаковић.

Људи морају да буду спремни да мењамо ствари на боље, јер су једноставно застале, рекао је Селаковић, који сматра да се процес реформи у свакој добро уређеној држави никада не завршава.

Када застану реформе, то није добар показатељ за то друштво, јер онда касните и губите у финалу трке, објаснио је Селаковић.

Неопходне измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу 

Зато је приоритет Министарства поправљање свега што не ваља у правосуђу, истакао је Селаковић, који сматра да су неопходне измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу, јер је то рак рана српског правосуђа.

Заостали предмети се, нажалост, броје у стотинама хиљада, указао је Селаковић и подсетио да је уведен систем приватних извршитеља, чији је рад предмет анализе, да би се утврдила њихова ефикасност.

Према речима Селаковића, извршитељи ће временом добијати већа овлашћења, али она овлашћења која су у искључивој надлежности суда никада неће прећи у њихову надлежност.

Говорећи о променама у територијалној организацији судова, он је оценио да је мрежа судова била неприродно постављена, тако да се дешавало да постоји у неком округу само један основни суд.

По новом предлогу, у Срему ће од 1. јануара бити четири основна суда, илустровао је Селаковић, који је уверен да ће, уз добру организацију посла, ти судови радити боље и да ће правда бити доступнија.

Не можемо да се жалимо да судије лоше раде ако су законска решења лоша, већ морамо да променимо та решења да им омогућимо да раде боље, нагласио је Селаковић.

Он је, при томе, подсетио и да је предвиђено увођење управитеља судова, ради повећања ефикасности њиховог рада.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи