Читај ми!

Српски пилоти на новим "миговима"

Војска Србије спремна да уведе у наоружање нове авионе МиГ-29 М/М2 које би ускоро требало да набави. На аеродрому Батајница први пут после седам година обављена преобука пилота за авион МиГ-29, а српски војни пилоти се припремају и за прихват нових авиона.

Први пут после седам година на војном аеродрому Батајница завршена је преобука нове генерације пилота за лет на авионима МиГ-29. Српски војни пилоти су тако отишли један велики корак напред у припремама за увођење у наоружање нових Мигова-29 М/М2.

Бригадни генерал Предраг Бандић командант 204. ваздухопловне бригаде, у чијем саставу би требало да лете нови Мигови, је у емисији "Дозволите..." рекао да би увођење у наоружање нових авиона било велико признање за његову јединицу.

"Очекујемо да резултати нашег рада препознају и да се употребна вредност јединице препозна и да самим тим оправдамо средства која су уложена у Војску Србије", рекао је Бандић.

Командант ваздухопловаца са Батајнице је истакао да се лоша економска ситуација и технолошки заостатак преброђују кроз иновације у обуци војних пилота.

После дугог низа година 204. ваздухопловна бригада је извршила и преобуку пилота са авиона МиГ-21 на МиГ-29, обуку младих пилота и кадета са Војне академије. 

На Батајници су се ове године, на симулатору за МиГ-29, обучавали и пилоти из Војске Бугарске.

Обављена преобука пилота

Војска Србије је ове године завршила први пут после седам година обавила преобуку пилота за летење са авиона МиГ-21 на савременији МиГ-29.

Један од пилота који су завршили преобуку потпуковник Милан Еленков рекао је у емисији "Дозволите..." да прелазак са авиона МиГ-21 на МиГ-29 не захтева превише компликовану обуку.

"Већи су проблем сати налета и обука која треба да се изврши пре тог налета и доласка на МиГ 29. Имате неку основну обуку, напредну обуку коју треба да задовољите и да постигнете одређени ниво обучености за извршавање одређених задатака. Ту пре свега мислим на ловачко-пресретачка дејства", рекао је Еленков.

Он каже и да се пилоти 204. ваздухопловне бригаде припремају и за прихват нових Мигова које би Војска Србије ускоро требало да набави.

"Ја се искрено надам да ће много млађи пилоти да лете на том ваздухоплову, али би ми била изузетна част да и ја летим на том ваздухоплову", рекао је Еленков.

Велики корак напред

Сви авиони ловачке авијације Србије ( МиГ-29 и МиГ-21) налазе су саставу 204. ваздухопловне бригаде на аеродрому Батајница.

На Батајницу би требало да слете и нови авиони МиГ-29 М и М2, за које би према писању руских медија Србији требало да буде одобрен робни кредит.

Испорука авиона МиГ-29М2 може се обавити одмах после потписивања уговора, навео је интернет портал Глас Русије.

Русија је већ почела производњу 24 авиона тог типа које је Сирија још пре неколико година наручила, али због међународних санкција летелица нису испоручене Дамаску.

Војска Србије требало би да набави шест нових авиона ловаца, што ће бити прва таква куповина ваздухоплова у последњих 25 година.

У српском војном ваздухопловству тренутно лете четири Мига-29 и то је једини модернији авион којим наша војска располаже.

Набавком нових авиона српски пилоти би успели да премосте и технолошки заостатак од безмало две деценије у односу на авијације богатијих земаља.

Авион МиГ-29 М/М2 је модернија верзија авиона који се већ налазе у наоружању Војске Србије. Верзија "М" је једносед, а "М2" је двосед који се користи и за обуку и за борбена дејства.

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је у мају после посете руског министра одбране Сергеја Шојгуа, да би се борбени авиони куповали кроз робни кредит који би требало да одобри руска страна и који би се реализовао у три фазе до 2017. године.

"За нас је важно и да ремонтни завод 'Мома Станојловић' у Батајници буде оспособљен за ремонт, јер се некада чека и година, две на резервне делове", рекао је тада Вучић и додао да би уколико буде добијена дозвола, ремонтни завод могао за две године да буде оспособљен за ремонт авиона.

Број коментара 66

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи