Читај ми!

Проблеми особа са ретким болестима

Око осам одсто становника Србија има ретке болести. Србија почела припреме за израду Националоног плана за ретке болести. Оболели се суочавају са скупим лековима, проблемима са дијагностиком и изолованошћу.

Србија је почела припреме за израду Националног плана за ретке болести, које има око осам одсто становника, речено је на Првој националној конференцији о тим болестима.

Време је брига готово свих родитеља у Србији чија деца имају неку ретку болест. Проблем представља питање да ли ће лекари на време открити болест и да ли ће дете на време почети да добија терапију.

"Лек за мукопослисахаридозу постоји. Ми то не можемо да исфинансирамо, једино о трошку државе. Ми још нисмо добили лек. Марко има увећану слезину, јетру, има проблеме са залисцима срца и са зглобовима", каже мајка Данијела Радуловић.

Због болести, њен син Марко не може да се посвети својој великој љубави - флаути.

"Имам десет година и идем у школу, и добар сам ђак", каже Марко Радуловић.

Док болест брзо напредује, проблеми се споро решавају, упозоравају у Националној организацији за ретке болести Србије.

"Недостак дијагнозе, недостатак знања о ретким болестима, недостатак адекватне терапије тамо где постоје. Наравно да су њихови животи угрожени", каже Давор Дубока из НОРБС-а.

"Наш је циљ је да укључимо сву децу, да обезбедимо континуитет, с треће стране довољно средстава за све то. То није могуће у датим финансијски околностима, а да и други и даље не изађу у сусрет", каже Периша Симоновић из Министарства здравља.

Међутим, пацијенти у Хрватској, нашли су начин како да те проблеме реше.

"Ми имамо редовне састанке са министром здарвља. Решавање проблема иде споро", каже Власта Змазек из Хрватског савеза за ријетке болести.

Ретке болести су углавном генетског порекла, први симптоми се јављају на рођењу или у раном детињству, а најчешћа последица је трајни инвалидитет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи