Читај ми!

Апел да се не пуца на медведа

Из Покрајинског завода за заштиту природе упутили су апел да се не пуца на мрког медведа који је примећен у близини границе са Мађарском. Медвед је пре три дана у потрази за храном долутао из БиХ, саопштио је Завод.

Покрајински завод за заштиту природе апеловао је, поводом информација да је на мађарско- српској граници примећен мрки медвед, да се у њега не пуца, јер је у питању строго заштићена врста.

Завод апелује на све појединце, удружења и јавна предузећа да, уколико примете медведа, не пуцају, не покушавају да га ухвате или да га отерају и да одмах обавесте ту новосадску установу.

У Заводу подсећају да Војводина и овај део Панонске низије нису подручје које насељава медвед и да је његова појава неуобичајена, наводећи да је вероватно у потрази за храном долутао из БиХ.

У саопштењу се истиче да нико од представника ловачких удружења, ловочувара, чувара ЈП "Војводинашуме" није приметио медведа на граничном прелазу Бачки Брег-Херцегсанто и подсећа да медведи у ово доба године увелико спавају зимски сан.

У разговору са власницима зоо-вртова на подручју Војводине потврђено је да су све ове животиње и даље тамо, а нема информација да је неки медвед побегао из врта у Печују, Сегедину и Палићу, наводи се у саопштењу.

Мрки медвед је у Европи распрострањен на северу Скандинавије, у Русији, као и на Карпатима и планинама Балканског полуострва, а код нас је ова популација веома мала и просторно изолована.

Гранична полиција Мађарске открила је у уторак близу мађарско-српске границе Сантово-Бачки Брег медведа који је, по свему судећи, прешао на мађарску страну из Србије.

Према изјави портпарола Полицијске управе у жупанији Бач-Кишкун у Мађарској Криштофа Гала, коју преноси портал "Војводина данас", оператер стабилне камере осетљиве на топлоту обавестио је дежурног у граничној полицији Сантова да је откривена изузетно велика топлотна слика необичног облика.

На лице места одмах је послата патрола, која је открила да је реч о медведу који је, приметивши патролу, најпре устао, али је након неколико корака поново легао на земљу.

Полицајци су одмах обавестили месно ловачко друштво у Сантову и надлежне органе у Србији. Успоставили су контакт и са руководиоцем зоолошког парка у Колуту, који их је обавестио да су њихова оба медведа у својим кавезима.

Када су се ловци из Сантова, заједно са граничном патролом приближили медведу, он се уплашио и побегао у Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи