Читај ми!

Истиче рок за одјаву пребивалишта у Хрватској

Грађани Србије који имају важећу хрватску личну карту и пребивалиште у тој земљи до 29. децембра имају две могућности - да пријаве привремени одлазак из Хрватске или да одјаве пребивалиште, наводи се у саопштењу Коалиције удружења избеглица.

Коалиција удружења избеглица позвала је грађане Србије који имају важећу хрватску личну карту и пребивалиште у тој земљи да до 29. децембра 2013. пријаве привремени одлазак из Хрватске или да одјаве пребивалиште, што предвиђа нови хрватски Закон о пребивалишту.

По новом Закону о пребивалишту, држављани Хрватске који живе ван земље, а имају пријављено пребивалиште у Хрватској и евентуално личну карту, имају рок до краја године да одјаве пребивалиште у Хрватској, у противном им прете новчане казне од 500 до 5.000 куна (70 до 700 евра).

У саопштењу Коалиције удружења избеглица које је потписао председник Миодраг Линта прецизира се да грађани Србије који имају важећу хрватску личну карту и пребивалиште у тој земљи до 29. децембра имају две могућности - да пријаве привремени одлазак из Хрватске или да одјаве пребивалиште.

То могу учинити лично у полицијским управама или станицама у Хрватској где имају пријављено пребивалиште или у дипломатско-конзуларним представништвима Хрватске у Београду и Суботици.

Грађанима се препоручује да пријаве привремени одлазак из Хрватске на пет година, колико предвиђа закон, и тако задрже хрватску личну карту.

За то је потребно попунити Образац бр.1 и Изјаву која се добија у конзулатима Хрватске у Београду и Суботици, платити таксу од 19 евра и доставити копију хрватске личне карте и копију захтева или решења да су у поступку обнове или стамбеног збрињавања у Хрватској.

У случају да нису, потребно је да доставе потврду да бораве у Србији због посла, школовања, лечења или да доставе изјаву да су због незапослености или старости издржавана лица.

Друга могућност је одјављивање пребивалиште за шта је такође потребно попунити образац бр. 1 и изјаву и платити таксу од 27 евра.

Грађани који су имали хрватску личну карту до 1991. године, а нису је поново извадили после 1995. године или јој је истекао рок важења до 29. децембра 2013. године могу поново да пријаве пребивалиште у Хрватској, поново да изваде хрватску личну карту и потом пријаве привремени одлазак из земље.

Друга мугућност јесте да до 29. децембра 2013. године одјаве пребивалиште.

Особе млађе од 16 година којима су родитељи у Хрватској пријавили пребивалише, не морају поновно пријављивати пребивалиште, али када наврше 16 година дужни су приликом првог одласка у Хрватску да узму хрватску личну карту и тада могу да пријаве привремени одлазак изван Хрватске по наведеној процедури.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи