Читај ми!

Селаковић: "Селидба судова" неће бити компликована

Грађани могу да буду спокојни када су у питању поступци пред судовима, јер приликом реализације нове мреже судова неће бити застоја у предметима, поручио министар правде Никола Селаковић. "Селибда судова" неће бити ни дуготрајна ни компликована као пре четири године, истакао Селаковић.

Министар правде и државне управе Србије Никола Селаковић поручио је грађанима Србије да буду спокојни када су у питању њихови поступци пред судовима, јер приликом реализације нове мреже судова неће бити застоја у предметима.

"Ова 'селибда судова' неће бити ни дуготрајна ни компликована као пре четири године. Измене закона којима се мења мрежа судова управо имају за циљ да приближе правду грађанима и повећају ефикасност у раду и уверен сам се да ће они веома брзо реализовати", рекао је Селаковић Танјугу.

Државни сектерар Министарства правде и државне управе Данило Николић објаснио је Танјугу да су предузете све мере да се на безболан и законит начин у што краћим роковима обезбеди функционисање мреже судова и тужилаштава.

"Предмети из парничне и ванпарничне материје који су били у судским јединицама, које су новим законским решењима постале суд, остају где су до сада биле и неће се селити нигде. Сигурно је да ће судије које су судиле у судској јединици бити расподељене у те судове и наставиће да суде предмете које су до сада судиле.

Исто важи и за предмете Апелационих судова, јер ће сви предмети који су у току бити решени у суду ком су поднети до 31. децембра 2013. године.

Само нови жалбени предмети ће од 1. јануара бити слати у нови месно надлежни суд по закону.

На пример, из Вишег суда у Панчеву и Вишег суда у Вршцу нове жалбе ће ићи у Апелациони суд у Београду, а поступке који су у току ће окончати Апелациони суд у Новом Саду, пошто је у његовој надлежности до усвајања закона о новој мрежи судова био панчевачки Виши суд, навео је Николић.

То се односи и на предмете Вишег суда у Шапцу, који ће од 1. јануара потпадати под надлежност Апелационог суда у Новом Саду.

"Предмети у току биће решени у Београду, а нове жалбе од 1. јануара ће решавати Апелациони суд у Новом Саду, као ново месно надлежни жалбени суд", додао је државни секретар.

Николић је, пак, указао да би могло да буде краћих застоја када је у питању кривична материја основних судова, јер ће предмети из ранијег суда бити упућени у новоосноване судове.

"Али ту се такође ради о врло кратким роковима, јер ће ти предмети бити сви у новооснованим судовима до 1. јануара 2014. године када ће се знати распоред судија, које судије суде који предмет тако да ће моћи да заказују суђења већ од 15. јануара", истакао је државни секретар.

Напоменуо је да је Министарство правде и државне управе направило акционе планове и детаљна упутства према којима су предвиђене комисије и поткомисије од апелационих до основних судова или судских јединица чији ће чланови одговарати за сваку фазу задуживања, раздуживања и преношења предмета и поделе материјала.

Обим тог посла, осим у Београду, није толики да би изазивао било какве проблеме и застоје, нагласио је Николић.

Примена Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, познатијег као закон о мрежи судова почиње 1. јануара 2014. године.

Планирано је да тада ступе на снагу и закони о уређењу судова, о судијама и о тужиоцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи