Пријаве због босанског језика у школама

Бошњачко национално веће поднело кривичне пријаве против свих директора основних и средњих школа у општини Пријепоље, због тога што у васпитно-образовним установама у текућој школској години нису организовали наставу на босанском језику.

Основном јавном тужилаштву у Пријепољу, Бошњачко национално веће на чијем је челу Есад Џуџевић, поднело је кривичне пријаве против свих директора основних и средњих школа у тој општини.

Пријаве су поднете због тога што у васпитно-образовним установама у текућој школској години нису организовали наставу на босанском језику или нису спровели анкетирање родитеља на ком језику ће слушати наставу њихова деца, наводи се у саопштењу Бошњачког националног већа у техничком мандату.

Кривичне пријаве су поднете против директора основне школе у Бродареву Шефкета Шеховића, директора школе у Ивању и Вељка Думића и директорке школе у Великој Жупи Белкисе Бегановић.

Како стоји у саопштењу, директори школа нису у складу са законом организовали наставу на босанском језику иако су се родитељи у анкети спроведеној током године, као припадници бошњачке националне заједнице, изјаснили да желе да њихова деца похађају наставу на босанском језику.

Правна служба Већа поднела је кривичне пријаве и против директора школе на Бостанима Славенка Грбовића, директора школе у Бабинама Небојше Трмчића, директорке школе у Сељашници Драгане Каракановић, директора основне школе у Пријепољу Милинка Мићовића, директорке школе у Коловрату Стане Марковић, Љубомира директора Гимназије Љубомира Шуљагића, директора Економске школе Ермедина Дурана и директора Техничке школе Небојше Јевтовића.

Кривична пријава је поднета и против директора Предшколске установе у Пријепољу Хула Кајевића.

Њима се ставља на терет да нису организовали наставу на босанском језику нити омогућили родитељима ученика бошњачке националности да се изјасне о томе да ли желе да њихова деца похађају наставу на босанском језику.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи