Читај ми!

Без регистра жена које су абортирале

Неће бити регистра жена које су абортирале - епилог је вишедневних полемика да ли ће, као последица новог Закона о здравственој заштити деце, трудница и породиља, бити нове евиденције прекинутих трудноћа.

На вишедневна нагађања да ли се формира регистар жена које су абортирале, директор Фонда за здравствено осигурање Момчило Бабић ставља тачку, поручујући да се не прави никакав регистар.

Бабић каже да се у суштини све односи на особе које немају здравствено осигурање и за које послодавац не плаћа осигурање.

"Они ће морати да донесу неки доказ да су стекли, на основу овог закона, право на оверу књижице и у неком тренутку када престаје то право, морају да приложе одговарајући документ", навео је Бабић.

Подсећа да обавеза здравствених установа да пријављују сваки абортус није нова, као и да од 2006. државне здравствене установе, електронским путем, шаљу Фонду фактуре о абортусима.

Међутим, објашњава да је одредба због које се дигла прашина увела да би и приватне здравствене установе биле у обавези да шаљу податке о прекинутим трудноћама.

И у Министарству здравља потврђују да је сврха достављања података о абортусима престанак права на здравствену заштиту жена које су, по том основу, стекле то право.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је да је људско право сваке жене да планира свој живот, па и потомство.

"Правити сенке на ту врсту њеног најелементарнијег права мислим да није у складу са савременим стандардима да желимо да омогућимо сваком да одлучује на ту тему", каже министарка здравља.

На питање хоће ли Министарство то дозволити, Ђукић Дејановић каже да се неће тиме бавити.

Кабинет председника парламента Небојше Стефановића, који је иницирао доношење Закона, саопштава да његове одредбе нису супротне Уставу и Закону о заштити података о личности.

"Злонамерне манипулације које се пласирају у Информативном програму РТС-а о посебном регистру или бази података су неистините и тенденциозне, уносе забуну међу грађане и наносе штету племенитом циљу у остваривању права на здравствену заштиту поменуте категорије становништва", наводи се у саопштењу.

Напомиње да се тим законом не успостављају нове обавезе обраде или сакупљања података, те да су малициозне тврдње о повреди права на заштиту података о личности.

Тај закон је, каже председник парламента, ујединио све посланичке групе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи