Читај ми!

Софтвер за борбу против криминала на поклон

Српском Тужилаштву за организовани криминал поклоњен софтвер, који је развила италијанска Дирекција за борбу против мафије. Унапређени софтвер за надзор података требало би да помогне српским властима да ефикасније спроводе истраге и ојачају међународну сарадњу у областима борбе против организованог криминала и корупције, наводе у Амбасади Италије.

Италијанска влада поклонила је Србији унапређени софтвер за надзор података. Софтвер је развила Дирекција за борбу против мафије, како би помогла српским властима да ефикасније спроводе истраге и ојачају међународну сарадњу у областима борбе против организованог криминала и корупције, саопштила је амбасада Италије у Београду.

"Донација је резултат дуге и плодне сарадње између наше две земље, а сарадња у борби против организованог криминала увек је била при врху наше агенде", рекао је амбасадор Италије Ђузепе Манцо.

Амбасадор је нагласио и да ова донација потврђује одлучност Италије да помогне Србији у процесу европских интеграција, нарочито кад су у питању поглавља која се тичу правосуђа и унутрашњих послова.

Представљању донације у Специјалном суду у Београду, коју су организовале амбасада Италије и мисија ОЕБС-а у Србији, присуствовали су министар правде Никола Селаковић, амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо и шеф мисије ОЕБС-а Петер Буркхард.

Присутнима су се обратили и тужиоци за борбу против организованог криминала Италије и Србије Франко Роберти и Миљко Радисављевић.

Како су нагласили, примена овог софтвера унапредиће капацитете Тужилаштва у циљу ефикаснијег спровођења истрага преко употребе високо ефикасног специјализованог система управљања предметима и повећања размене података и доказа.

Најављено је да ће Мисија ОЕБС-а у Србији покренути пројекат, "Јачање капацитета Тужилаштва за организовани криминал Србије за спровођење ефикасних истрага и унапређење регионалне сарадње".

Циљ пројекта је помоћ Тужилаштву за организовани криминал Србије да оствари максималну корист из донације овог софтвера.

Помоћ и од САД

Амерички амбасадор Мајкл Кирби, најавио је да ће Амбасада САД у Србији донирати српском Тужилаштву за организовани криминал 70.000 евра, како би олакшала употребу савременог софтвера.

"Драго ми је што могу да будем део сарадње Међународне заједнице и Србије у борби против организованог криминала. Наш допринос је 70.000 евра за превод софтверских апликација на српски и обуку кадрова за њихово коришћење", рекао је Кирби.

Амбасадор је истакао да је ово само један од примера помоћи САД да се у Србији устали владавина права. Подсетио је да је јуче, уз помоћ америчких средстава, отворена нова судница на Правосудној академији, а пре три дана уведен нови софтвер за суд у Ужицу.

"Моја држава и влада наставиће да помажу Србији да се побољша ефикасност правосуђа и самим тим омогући екомонски напредак земље", напоменуо је Кирби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи