Читај ми!

Отворен палијативни центар у чачанској болници

Славица Ђукић Дејановић отворила Одељење за палијативно збрињавање у чачанској болници. Одељење има осам постеља и спремно је да пружи помоћ најтежим болесницима, рекла министарка здравља.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић је симболичним пресецањем врпце отворила Одељење за палијативно збрињавање у чачанској болници.

"Будући да има осам постеља, ово одељење је спремно да пружи помоћ најтежим болесницима за које некада нема лека. Њихово достојанство мора бити брига социјалних радника, дефектолога, психолога, породица, духовника", поручила је министарка.

Према њеним речима, најважније је да такви болесници имају простор у коме ће се одредити који су то лекови који ће им побољшати квалитет живота, а чланови њихових породица треба буду научени од медицинског особља, како им помоћи у кућним условима.

Намера је, како каже Ђукић Дејановић, да до 2015. године у Србији буде 28 палијативних центара са 300 постеља.

"Овај чачански модел одељења је добар пример за друге здравствене центре, а најтежи пацијенти су били у нашем систему пацијенти другог реда, што не смемо дозволити", рекла је министарка.

За 2014. годину Министарство је определило 17 милиона динара за ове намене, навела је Ђукић Дејановић, истичући да велика помоћ пристиже из европских фондова, који обезбеђују опрему за јединице палијативног збрињавања.

Нагласила је да ће се посебна брига указати пацијентима удаљеним од здравствених центара, тиме што ће се редовно обилазити, па је неопходно обезбедити довољан број санитетских возила.

Палијативно одељење у чачанској болници има осам постеља, пацијенте ће опслуживати седам сестара и један лекар, а опремање је коштало 1,3 милиона динара, од којих је 750.000 обезбедило Министарство здравља, а остатак новца је обезбеђен из средстава болнице.

Важна припрема пацијената пре операције

Славица Ђукић Дејановић је изјавила у Чачку да су интрахоспиталне (болничке) инфекције реалност у здравственим установама и нагласила да је важна припрема пацијената који долазе на операције.

Према њеним речима, бактерија има не само у болницама код нас, већ и у осталим развијеним земљама и истакла да се не ради о нехигијени, већ о бактеријама којима је природна средина хирушка сала.

Због тога је важна припрема пацијента пре него што дође на оперативне програме.

"Те инфекције су најчешће код особа које саме користе антибиотике," чиме слабе имунитет, па се "мора водити рачуна о њиховој употреби", рекла је Ђукић Дејановић.

Особе које имају пад отпорности организма, али и пацијенти који немају одговарајућу негу и третман код куће су подложније инфекцијама у хоспиталним условима, истакла је Ђукић Дејановић.

"Једини добар корак за све оне ситуације када се установи инфекција су противепидемијске мере, али и знање пацијената који не треба да користе антибиотике самоиницијативно, односно без упутства лекара", објаснила је министарка.

Код нас се, како каже министарка, у случају инфекција сматра да лекари не воде довољно рачуна о хигијени, што није тачно.

Упитана да ли ће здравствени центар у Чачку добити ангио салу,Ђукић Дејановић каже да то зависи од кадра.

"Пошто имамо вишка немедицинског особља, с њиховим природним одласком из здравствених установа биће и пријема нових лекара. Тамо где имамо кадровског потенцијала све друго ће бити решиво, не можда одмах, већ у наредној години", рекла је министарка.

Према њеним речима, важно је да здравствене установе имају сопствени кадар, а не да долазе лекари са стране да раде, јер то није еконосмки оправдано и не гарантује сигурност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи