Читај ми!

Отворен седми Фестивал науке

У друштву седморо младих научника - "суперхероја науке", заинтересованих посетилаца и великог броја деце у бившој Робној кући "Клуз" отворен седми фестивал науке. на четири локације и више од 550 научника из земље и иностранства приредиће занимљиве експерименте, дебате и шоу програме.

У бившој Робној кући "Клуз" у друштву седморо младих научника - "суперхероја науке", заинтересованих посетилаца и великог броја деце свечано је отворен седми Фестивал науке.

Више од 550 научника из 52 институције, заједно са гостима из Шведске, Естоније, Холандије, Француске и Хрватске, на четири локације - бивша Робна кућа "Клуз", Галерија Народне банке Србије, СКЦ и простор бившег "Еуросалона", приредиће у наредна четири дана (до 8. децембра) занимљиве експерименте, радионице, дебате, шоу програме и охрабрити младе да се баве науком.

Цео фестивал, који је већ стекао завидну публику и изазива велико интересовање младих, ове године је у знаку "суперхероја", младих научника који упркос тешким условима у Србији, са много ентузијазма, постижу резултате и шире своје знање.

У "Клузу" посетиоце очекују 32 нове, интерактивне поставке: управљаће митраљезом помоћу џојстика и мерити температуру тела термалном камером, правиће изохипсе, пешчане дине, језера, изазвати кишу, открити шта се све крије у једној каплици воде, уз помоћ математике сазнати да ли личе на Теслу, Марију Кири или неког глумца.

Суперхероји подземља повешће заинтересоване у истраживање непознатог и проналажење заборављеног, уз помоћ виртуелног студија посетиоци ће "скокнути" и до Хималаја или дна океана, имаће прилику да решавају загонетке којима гравитација збуњује људску логику и да два метра дугачак ДНК спакују у једро једне ћелије.

Како се помоћу мобилног телефона управља различитим уређајима, како да лечимо становнике планете који лају, мјаучу, грокћу и зује, како биљке светле у мраку, када и како добијају температуру, како сварити љубав, а не разболети се, како да ружи скинете боју или направите најлон, само су нека од питања на која ће одговорити млади научници.

Најмлађи учесници "Експерт тинејџери" позивају своје вршњаке да им се придруже у игри, експериментисању и "мућкању феноменалних сазнања".

У СКЦ-у биће научни шоу програми: "Дизање у ваздух са Миланом и Иваном", "Шоу са великим ВАУ" (Шведска), "Разоткривање суперхероја" АХХАА театра (Естонија), "Водено чаробњаштво" француског комуникатора науке Фабиана, "Молекуларно кувања" научника Хемијског факултета у Београду и представа ученика ОШ "Бранислав Нушић" (Београд) "Њутн је закон".

Од тарантула и питона, преко гасних експлозија и експеримената са ватром преко кулинарских акробација и укуса сутрашњице, до чаробног света воде, оцекује публику у СКЦ-у.

Италијански институт за културу у сарадњи са Идеалним музејом "Леонардо да Винчи" у Винчију релиазоваће у Галерији Народне банке изложбу полиедара, машина и изума израђених према цртежима Да Винчија, а посебна поставка - "Од бетона до канона" биће посвећена великом српском научнику Милутину Миланковићу.

Програм Фестивала науке обухватиће и дебате о генетски модификованим организмима, здравој исхрани, генетици, роботици.

У оквиру "паметних играоница" малишанима ће бити појашњене основе науке кроз једностане и безопасне експерименте. Реплике диносауруса, живот мишева и пацова, тајне Сунчевог система, детективске играрије окупираће пажњу најмлађих.

Генерални спознор манифестације, компанија НИС припремила је са Геолошком и хидрометеоролошком школом "Милутин Миланковић" поставку о нафти и угљу, а пријатељ фестивала компанија "Телеком" омогући ће заинтересованима да се нађу у улози научника или астронаута.

Једнодневна фестивалска карта за све локације кошта 400 динара и омогућује улаз и у Научни центар Музеја науке и технике. Они који су заинтересовани искључиво за програме у СКЦ-у и "Еуросалону" могу купити улазницу по цени од 300 динара, док деца до пет година не плаћају карту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи