Читај ми!

Пековић: РРА није цензор

У разговору новинара РТВ Војводине са Атифете Јахјагом повређен је закон и због тог смо реаговали, каже за РТС члан Савета РРА Горан Пековић и одбацује оптужбе да је РРА цензор. Зашто новинарска удружења не реагују на случајеве аутоцензуре, упитао је Пековић и објаснио да је интервју са Јахјагом пре објављивања послат Канцеларији Владе Србије за Косово и Метохију.

Члан Савета Републичке радиодифузне агенције Горан Пековић одбацује оптужбе да је РРА цензор и тврди да су, када су опоменули РТ Војводине због интервјуа са Атифете Јахјагом само реаговали на повреду закона.

Пековић истиче и да РРА није водила поступак против новинара, већ против емитера који је, увидевши грешке у раду новинара, обуставио даљу сарадњу са њим.

"Након свега што се десило, сама Радио-телевизија Војводине повела је поступак и отпустила сарадника, али нико унутар целог система није сносио одговорност", рекао је Пековић.   

Гостујући у ДНневнику РТС-а, Пековић је указао да се доводи у питање пре свега професионализам новинара који је водио разговор са саговорником чији језик не разуме, а није обезбедио превод.

Новинарска удружења, која су бурно реаговала на изречене опомене, упитао је зашто се не оглашавају у случајевима аутоцензуре и објаснио да је снимак интервјуа са Јахјагом пре емитовања послат у Канцеларију Владе Србије за Косово и Метохију. 

Када је о случају опомене РТВ Б92 реч, Пековић негира да је РРА реаговала само због тога што је у питању Томислав Николић.

Каже да су на рачун Николића изречене неке врло озбиљне оптужбе и да је тим повређена инстутуција председника Републике.

"Не може нико рећи да РРА гуши креативност новинара ако су они нешто скинули са Јутјуба и емитовали као шалу, а није шала ако се институција председника републике доводи у везу са кривичним делом, и то одурним кривичним делом подвођења малолетника", рекао је Пековић.

Како каже, Савет РРА "апсолутно није прекорачио своја овлашћења" кад је изрекао опомене, јер се у оба случаја радило о кршењу закона.

Опомене су изречене јер су прекршене одредбе Закона о радиодифузији и Кодекса понашања емитера "који се тичу професионалности, објективности и непристрасности", рекао је Пековић

Он каже и да РРА прати програм 24 сата и реагује сваки пут када је то потребно, наводећи као пример случај Милоша Бојанића и Маје Николић који су из емисије "Двор" искључени због говора мржње, а које је суд касније ослободио оптужби. Такође је негирао оптужбе да агенција не реагује сваки пут исто.

"Сетите се ове харанге која је летос била и против господина Драгана Ђиласа и против Веселина Симоновића од стране телевизије Пинк - ми јесмо реаговали, донели смо казну која је много тежа од ове, а то је јавно упозорење и престали су истог тренутка", каже Пековић.

Како је раније саопштено, Савет РРА изрекао је опомену РТВ због "непрофесионалног, пристрасног и необјективног приступа аутора и водитеља Ласла Тота, током емисије Интервју с председницом Косова Атифете Јахјагом јер је "противно професионалним правилима пропустио да потпитањима реагује на очигледне неистине које је изрекла Атифете Јахјага".

Аутору интервјуа је, између остаог, рекао: "Госпођице председнице, хвала Вам на стрпљивим и детаљним одговорима који ће већ пре допринети бољем разумевању Ваших циљева као друштво и независна држава". 

Радију Б92 мера опомене изречена је зато што је, у једној од забавних емисиаи "Ментално разгибавање", коришћен екстремизам и увредљив говор, а чиме је нарушено достојанство личности и функције председника Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи