Читај ми!

Смањивање броја процеса који трају годинама

Новим законским решењима требало да буду смањени или потпуно елиминисани предмети у којима судски поступци трају неоправдано дуго, каже за РТС Мирољуб Томић, председник Комисије за спровођење Националне стратегије за реформу правосуђа. Ако се смањи број старих предмета, судије бити ефикасније и ажурније, а грађани ће брже доћи до правде, истиче Томић.

Председник Комисије за спровођење Националне стратегије за реформу правосуђа Мирољуб Томић каже да би новим законским решењима требало да буду смањени или потпуно елиминисани предмети у којима судски поступци трају неоправдано дуго.

Гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије, Томић је рекао да ће томе допринети недавно усвојена нова решења из измена Закона о уређењу судова која прописују хитност поступка по захтеву странке која сматра да јој је у судском поступку повређено право на суђење у разумном року.

"Према изменама Закона о уређењу судова, тај поступак се сматра апсолутно хитним. Виши суд ће морати хитно да донесе одлуку у вези са тим захтевом, а о жалби на решење за заштиту права на суђење у разумном року одлучује Врховни касациони суд који такође у хитном поступку мора да донесе одлуку и то у року од 15 дана", rekао је Томић.

Према његовим речима, ако виши суд утврди да је затев подносиоца основан, може одредити примерену накнаду за повреду права на суђење у разумном року и одредити рок у коме ће суд пред којим је настала повреда права на суђење у разумном року бити у обавези да оконча тај поступак.

"Накнада ће се исплаћивати из буџета и то оног дела који је опредељен за судове", навео је Томић.

Ако се смањи број старих предмета, каже Томић, судије бити ефикасније и ажурније, а грађани ће брже и ефикасније доћи до правде.

"Сви се слажемо да је најзначајније да се донесе правична, стручна пресуда која је у потпуности у складу са законом али се поставља питања чему та пресуда ако она дође за пет, десет а некада нажалост после чак и 20 година", навео је Томић.

Навео је да дисциплинска комисија може покренути поступак за разрешење судије због тежих дисциплинских прекршаја као што су неоправдано кашњење у доношењу одлука, неоправдано незаказивање рочишта, неоправдано одуговлачење поступка и нарочито ако дође до застаревања поступака.

Говорећи о новој мрежи судова која ће почети да се примењују од 1. јануара 2014. године, Томић је навео да је потребно преместити судије у новоснована 32 основна суда и додао да ће се премештај обавити на основу објективних критеријума међу којима је основни критеријум добровољност, а допунски критеријуми су место пребивалишта и дужина судијског стажа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи