Читај ми!

Абортус, приватна и(ли) јавна ствар

Није јасно које ће податке гинеколози достављати Фонду за здравствено осигурање о пацијенткињама које су намерно прекинуле трудноћу, а које немају оверену књижицу. Додатну забуну унеле и спекулације да се планира увођење посебног регистра за жене које су абортирале. Повереник за информације од јавног значаја и Фонд то негирају.

Према новом Закону о здравственој заштити, деца, труднице и породиље увек имају право на бесплатно лечење. Међутим, предвиђевно је и да жена која намерно прекине трудноћу, а која није имала оверену здравствену књижицу, изгуби право на бесплатно лечење.

Лекари специјалисти и даље ће достављати податке Фонду за здравствено осигурање о броју прекинутих трудноћа и мртворођеној деци, али биће потребни још неки подаци о пацијенткињи.

Иако је Закон усвојен, он није прецизирао које ће све податке гинеколози достављати Фонду о пацијенткињама које су намерно прекинуле трудноћу а које немају оверену књижицу.

Не зна се ни да ли ће још неко, осим Фонда, имати увид у те податке, а ни лекарима није објашњено које информације треба да прослеђују.

Вршилац дужности директора ГАК "Народни фронт" Снежана Ракић каже да је та клиника слала Фонду податке сваког месеца, али они нису садржали личне податке жена које су прекинуле трудноћу, већ само број извршених абортуса на клиници.

"Мислим да је одредба новог закона спорна, јер задире у приватност жена. Такође, не знамо ни у ком облику ће се слати ти подаци. Претпостављам у виду формулара који лекар мора да попуни, али и даље ништа не знамо", каже Ракићева.

Према њеним речима, споран је и начин контроле лекара. Додатну забуну донеле су и спекулације да се планира увођење посебног регистра за жене које су абортирале.

Председник Одбора за здравство Душан Милисављевић је против регистра и сматра да се на тај начин задире у приватност жене и њена права.

"Сматрам да ту ипак треба да будемо врло пажљиви, осетљиви, јер то су ипак информације које су личне и ја не знам зашто Републичком фонду треба такав регистар", каже Милисављевић.

"Нема основа за регистар"

И Фонд и повереник за доступност информација демантују да је планирано формирање регистра који би садржао податке о женама које су абортирале.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић каже да се регистри у Закону не спомињу, нити за тако нешто има основа.

"Било какво формирање регистара, посебних база података, не долази у обзир. Било би потпуно и очигледно незаконито, и наравно да би повереник то забранио. Али понављам, нема је ни у Закону", истиче Шабић.

Које ће податке о пацијенткињама тражити, Фонд ће одлучити после разговора са повереником.

"Ја сам данас апеловао на то да се начин прикупљања спроведе пажљиво како би подаци били доступни најминималнијем кругу лица", каже Шабић.

Велики број абортуса се обави на приватним клиникама, јер многе жене то раде у тајности, али информације о тим интервенцијама мораће да доставе и приватне клинике.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи