Читај ми!

Нова судница на Правосудној академији

Реновирану судницу за симулацију суђења на Правосудној академији отворили су министар Никола Селаковић и амбасадор САД Мајкл Кирби. Ефикасно судство веома важно за економски напредак Србије, сматра Кирби.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић и амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби отворили су реновирану судницу за симулацију суђења на Правосудној академији. Реновирање суднице за обуку будућих судија и тужилаца, финансирала је америчка агенција УСАИД.

Министар Селаковић је рекао да је Правосудна академија један од најважнијих стубова реформи које су предвиђене Националном стратегијом за реформу правосуђа од 2013. до 2018. године.

"Да би њена улога била видљива, морамо да јој обезбедимо услове за рад, смештајне капацитете, али и да њен програм и начин рада уздигнемо на виши ниво. Ту потребу су препознали и наши амерички пријатељи и преко УСАИД-а нам обезбедили да данас будемо у овој предивној просторији, која је пре само четири месеца када сам последњи пут био овде, изгледала жалосно", рекао је Селаковић.

Селаковић је уверен да ће побољшање квалитета и услова за обуку полазника Правосудне академије допринети добром и праведнијем српском друштву.

Подсетио је и да је зграда Правосудне академије у Карађорђевој улици изграђена пре 110 година. Према његовим речима, Србија је у изградњу тог здања тада уложила 80 одсто буџета, колико је уложено у изградњу Храма Светог Саве у Београду.

Кирби сматра да САД и Србија деле исто мишљење, да је правично, делотворно и ефикасно судство веома важно за економски напредак земље.

Враћање поверења у судство

Кирби је напоменуо и да кроз читав низ пројеката САД помажу реформама у Србији, а сарадња с Правосудном академијом је кључни ниво у том процесу када је у питању враћање поверења грађана у судство.

"Знам да су на вашем путу ка Европској унији веома битна поглавља 23 и 24 (правосуђе и полиција), али све што тамо пише је важно и без ЕУ, јер су грађани Србије ти који желе предвидљив, ефикасан правосудни систем", поручио је Кирби.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић рекао је да реновирана судница за симулацију суђења не изгледа као типична судница у Србији, већ знатно боље и да управо том нивоу треба да тежимо.

Вујић је уверен да ће побољшани услови рада и боља обука полазника Академије допринети и бољем правосудном систему, али и уштедама државе када је у питању плаћање одштета по пресудама Европског суда за људска права.

Нова судница ће служити за симулацију суђења и омогућиће полазницима Академије, али и свим другим носиоцима правосудних функција који похађају додатну обуку у тој институцији, квалитетнију едукацију и директну примену стечених знања, нагласио је Вујић.

Отварању је присуствовао и руководилац УСАИД Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт Лоренс Ветер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи