Читај ми!

Изненадна смрт не заобилази ни младе

Систематски прегледи могу да повећају сумњу на постојање обољења, пре свега на кардиоваскуларна обољења, оценио др Владислав Вукомановић поводом недавних изненадних смрти младих у Ивањици и Новом Саду.

Узимање личне и породичне анамнезе детета на систематским прегледима може у извесној мери да повећа степен сумње на постојање обољења, пре свега на кардиоваскуларна обољења, рекао Владислав Вукомановић из Института за здравствену заштиту мајке и детета "Др Вукан Чупић", гостујући у Дневнику РТС-а.

После изненадне смрти навијача крагујевачког Радничког, али и седмогодишњег дечака из Новог Сада, поставља се питање зашто напрасна смрт, некада честа само код старије популације, сада не заобилази ни децу ни младе.

Владислав Вукомановић наводи да се у 50 посто случајева изненадне смрти деце и адолесцената ради о саобраћајним несрећама, убиствима, самоубиствима и тровањима, а у 40 посто случајева је раније утврђено неко обољење, као што су епилепсија, кардиваскуларна обољења, астма.

"Код 10 посто, нажалост, смрт код адолесцената и деце настаје сасвим изненада, код претходно, можемо рећи, здравих особа", истиче Вукомановић.

Додаје да се у 80-90 посто таквих случајева узрок смрти открије на обдукцији и да је најчешћи узрок обољење срчаног мишића, а следе превремена и стечена обољења коронарних артерија.

Говорећи о томе колико систематски прегледи могу да помогну у откривању болести, Вукомановић истиче да узимање личне и породичне анамнезе детета на тим прегледима може у извесној мери да повећа степен сумње на постојање обољења, пре свега на кардиоваскуларна обољења.

На основу свеобухватног прегледа код педијатра, код великог броја деце може да се одреди и ризик за развој неких обољења, каже Вукомановић.

Када је реч о ЕКГ-у, популациони скрининг се није показао довољно добрим у циљу спречавања изненадних смрти, напомиње Вукомановић и истиче да је потребно у најширој популацији урадити детаљне прегледе са узимањем историје, односно личне и породичне анамнезе.

Тај преглед, када је реч о спортистима и деци која почињу да се баве спортом, треба допунити и ЕКГ налазом, додаје Вукомановић.

Говорећи о Анити Балаж, са којом у уторак иде у Беч где ће јој бити уграђена вештачка пумпа, Владислав Вукомановић каже да је њено стање добро и да у Беч иде пун оптимизма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи